Teräväpiirtolupia hakevat Anvia, Digita, DNA ja Telemast Nordic

Kaarlo Räihä
11. toukokuuta, 2009 15:36

Antenniverkon teräväpiirtolähetysten saapuminen kuluttajien televisioihin Suomessa on jälleen hieman edennyt, sillä Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) julkaisi tänään tiedotteen, jonka mukaan neljää yritystä kiinnostavat verkkotoimiluvat, joiden avulla yritykset voisivat lähettää antenniverkossa teräväpiirtoisia koelähetyksiä.
LVM tarjoaa kaksi toimilupaa, joista taistelevat keskenään Anvia, Digita Oy, DNA Oy ja Telemast Nordic Oy. Digita pyörittää Suomen nykyistä digi-TV-verkkoa ja sitä vastaan kilpailevat Anvia ja DNA ovat paremmin tunnettuja tietoliikenneverkoistaan ja puhelintoiminnoistaan. Telemast Nordic ylläpitää mm. kaupallisten radiokanavien lähetysverkkoja ja se on hakenut aiemmin toimilupaa kännykkätelevisiolle. Digitan tavoin Telemast Nordicin omistaa Ranskassa toimiva emoyhtiö.
Verkkotoimiluvat sallivat teräväpiirtolähetykset VHF-taajuusalueella toimivissa HD1- ja HD2-kanavanipuissa. Toimiluvat ovat voimassa vuoteen 2016 asti ja koskevat lähetysverkon rakentamista ja ylläpitoa. TV-kanavien ohjelmaluvat tulevat haettavaksi vasta myöhemmin.
Viestintäministeri Suvi Lindén ei ottanut vielä kantaa hakemuksiin, mutta hän piti positiivisena sitä, että hakemuksia tuli, vaikka maailman taloustilanne ei ole paras mahdollinen. "On hyvä, että useampi toimija haluaa taantumasta huolimatta lähteä kehittämään suomalaisia televisiomarkkinoita. En kuitenkaan vielä ota hakemuksiin mitään kantaa, koska haluan ensin perehtyä niihin" kommentoi Lindén tiedotteessa.
LVM:n mukaan päätös lupien saajista tehdään todennäköisesti alkukesän aikana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.