Kestääkö taulutelevisio pakkasta?

Lauri Jämsä
8. toukokuuta, 2009 8:44

Kannattaako uutta televisiota jättää talvehtimaan kesämökille? YLE Uutiset on ottanut kysymykseen käsittelyyn, ja kysynyt lisäksi Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan laitoksen professori Jukka Vanhalalta hänen kantaansa asiaan.
Eri televisiovalmistajien maahantuojat antoivat eri vastauksia kysymykseen, kuinka paljon heidän televisionsa kestävät pakkasta. Eräs valmistaja kertoi YLE Uutisille varastoivansa televisioita jopa 20 pakkasasteessa. Toisen mukaan lämpötila ei saisi laskea alle viiden lämpöasteen. Kolmas maahantuoja lupaa edustamansa merkin televisioille sen sijaan pakkaskestävyyttä aina -50 asteeseen saakka.
Vaikka maahantuojat lupailevatkin hyvää pakkaskestävyyttä, ei professori Jukka Vanhala jättäisi ainakaan LCD-televisiota mökille talveksi pakkaseen. Plasmatelevisioiden hän arvelee kestävän pakkasta LCD-näyttöjä paremmin.
"LCD-näytöissä on hyvin pienillä toleransseilla erilaisia materiaalikerroksia, ja nestekidemateriaali on siellä välissä. Siinä voi hyvinkin sattua jotakin särkymistä pakkasessa. Ei sieltä mitään materiaalia valu ulos, mutta se voi muuttua kiteiseksi aineeksi, ja lämpölaajeneminen voi aiheuttaa ongelmia", hän pohtii.
"Yleisesti LCD-näytön käyttö pakkasessa on hankalaa, materiaalin ominaisuudet muuttuvat niin, etteivät näytöt enää toimi. Ne muuttuvat hyvin hitaaksi ja kuva häipyy kokonaan", Vanhala kertoo.
Litteän television säilytys talven yli pakkasen puolella olevalla kesämökillä ei välttämättä riko televisiota, mutta selvää on, ettei se ainakaan pidennä laitteen käyttöikää. Vanha kuvaputkitekniikka sen sijaan kestää Vanhalan mukaan pakkasta paljon paremmin. Tekniikassa ei ole periaatteessa mitään, mikä rikkoutuisi pakkasessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.