Mininova aloitti sisällön suodattamisen

Kaarlo Räihä
6. toukokuuta, 2009 21:35

Tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien harrastama painostus torrent-sivustoja vastaan on jälleen tuottanut tulosta, kun Mininova-sivusto ilmoitti tänään aloittavansa torrent-sivustojen suodattamisen laajemmassa mittakaavassa. Kolmannen osapuolen toteuttaman suodatustekniikan avulla tekijänoikeusloukkaukset mahdollistavien torrent-tiedostojen jakelu Mininovan kautta vaikeutuu jatkossa huomattavasti.
Mininova voi siis tarkistaa sivustolle lähetettävät torrent-tiedostot, ja jos tällainen torrent-tiedosto sisältää viitteitä tiettyihin tekijänoikeudella suojattuihin tiedostoihin, ei kyseinen torrent-tiedosto ilmesty Mininovan listoille laisinkaan. Suodatus kohdistuu myös palvelussa jo oleviin torrent-tiedostoihin, jotka voivat hävitä sieltä pysyvästi, jos niiden avulla pääsee luvatta käsiksi tekijänoikeudella suojattuun sisältöön.
Mininovan yhtenä perustajana tunnettu Neik van der Maas sanoi ensimmäisen suodatustestijakson kestävän 12 viikkoa ja tänä aikana ns. mustalla listalla on vain muutama videotiedosto, joten ainakaan toistaiseksi suodatus ei koskea kaikkea sisältöä.
Mininovan käyttäjät eivät ole ottaneet tietoa uudistuksesta vastaan positiivisin mielin, vaan Mininovan blogissa monet palvelun käyttäjät ovat ilmoittaneet siirtyvänsä muiden torrent-sivustojen käyttäjiksi. Mininova on ollut tähän mennessä selvästi suosituin torrent-sivusto internetissä, joten nähtäväksi jää, onko suodatuspäätöksellä suuri negatiivinen vaikutus sivuston kävijämääriin.
Vaikka sivuston vakiovierailijat eivät ole uudistukseen tyytyväisiä, voi uusi suodatusjärjestelmä pelastaa Mininovan sen oikeustaistelussa Hollannin antipiratismiorganisaatio BREIN:iä vastaan. Mininova on aiemminkin poistanut tekijänoikeusloukkaukset mahdollistavat torrent-tiedostot, jos oikeudenomistajat tekevät niistä ilmoitukset Mininovan ylläpitäjille, joten sivustolla on joitain keinoja puolustaa toimintansa laillisuutta myös oikeudessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.