The Pirate Bayn ylläpitäjät haastetaan oikeuteen myös Italiassa?

Kaarlo Räihä
3. toukokuuta, 2009 10:01

The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjiä vastaan käytävä oikeustaistelu Ruotsissa ei välttämättä jää ainoaksi TPB-oikeudenkäynniksi, sillä nyt myös Italiassa mietitään omaa oikeusjuttua palvelun ylläpitäjiä vastaan.
Paikalliset syyttäjät tutkailevat tällä hetkellä mahdollisuutta paikalliselle oikeusjutulle, jossa syytekohdat olisivat vastaavia kuin Tukholman käräjäoikeudessa käsitellyt syytökset.
Vaikka oikeusjuttu ei ole vielä varma asia, ovat tekijänoikeusjärjestöjen edustajat käytännössä lähes varmoja siitä, että TPB:n ylläpitäjät todetaan syyllisiksi myös Italiassa. Italiassa musiikkiteollisuuden etuja puolustavan FIMI:n (Federation of the Italian Music Industry) johtaja Enzo Mazza kertoi IDG-uutistoimistolle, että syytteiden samankaltaisuuden myötä hän uskoo myös tuomion olevan samanlainen Ruotsissa langetetun tuomion kanssa.
TPB-ylläpitäjä Peter Sunden Italiassa toimivat asianajajat eivät kuitenkaan pidä tuomiota varmana, koska oikeusjutuissa on eroja mm. paikallisten lainsäädäntöjen eroavaisuuksien johdosta. Ongelmia aiheuttavat esim. todistusaineistot, sillä tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, että kelpuutetaanko Ruotsin viranomaisten keräämät todisteet Italialaisessa oikeusistuimessa.
Koska TPB:n ylläpitäjät eivät asu Italiassa, ei heitä todennäköisesti nähdä mahdollisessa oikeudenkäynnissä, jonka lisäksi heitä ei todennäköisesti karkoteta Ruotsista Italiaan kärsimään mahdollista vankeusrangaistusta, jos sellainen ylläpitäjille langetetaan. Italian musiikkiteollisuutta edustava asianajaja Simona Lavagnini uskoo kuitenkin, että ylläpitäjille langetettavat sakot ja tekijänoikeuskorvaukset voidaan periä esim. ulosmittaamalla ylläpitäjien omaisuutta. Omaisuuden takavarikointi voi kuitenkin osoittautua hankalaksi, koska TPB:llä ei tiettävästi ole palvelimia Italiassa.
Viime vuonna TPB joutui Italiassa internet-operaattoreiden sulkulistalle, mutta pienen pohdiskelun jälkeen Italiassa asuvat kuluttajat päästettiin jälleen vierailemaan TPB:n palvelimilla. Kyseisen tapauksen käsittely ei ole kuitenkaan vielä ohi, vaan tekijänoikeusjärjestöt ovat valittaneet tästä päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, joka käsittelee asiaa syyskuussa. Samoihin aikoihin odotellaan päätöstä myös mahdollisesta oikeusjutusta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.