YH-äidin lapset sopivat RIAA-jutun

Kaarlo Räihä
29. huhtikuuta, 2009 14:47

Kerroimme vuonna 2005 yksinhuoltajaäiti Patricia Santangelosta, joka ei suostunut tekijänoikeusjärjestö RIAA:n painostuksesta huolimatta maksamaan 7 500 dollarin tekijänoikeuskorvauksia tämän lasten tekemistä luvattomista nettijakeluista. Oikeusjuttu eteni Santangelon kannalta aluksi hyvin, kun RIAA luopui häntä vastaan käydystä oikeustaistelusta, mutta äidin onni muuttui hänen lastensa epäonneksi, kun RIAA haastoi hänen lapsensa (Robertin ja Michellen) oikeuteen kyseisistä rikoksista.
Monta vuotta kestänyt oikeustaistelu on lopulta saatu päätökseen, kun osapuolet vihdoin sopivat tapauksen. Sopimuksen myötä Robert ja Michelle maksavat RIAA:lle korvauksia yhteensä 7 000 dollarin edestä. RIAA salli heille kuitenkin osamaksusuunnitelman, jonka myötä he maksavat puolet tästä summasta välittömästi ja loput seuraavan kuuden kuukauden aikana.
Robert ja Michelle kiistivät edelleen syyllisyytensä rikoksiin, joiden tekohetkellä Robert oli 11 vuotta vanha, vaikka Robertin ystävä todisti oikeudessa Robertin käyttäneen tiedostonjakoon tarkoitettua Kazaa-ohjelmaa lähes päivittäin. Robertin ja Michellen asianajajan mukaan he halusivat lopettaa oikeustaistelun, koska se söi aikaa ja rahaa.
Monivuotinen oikeustaistelu ei tullut RIAA:lle halvaksi, mutta RIAA:n edustaja Cara Duckworth ei suostunut kertomaan, että kuinka paljon RIAA joutui käyttämään järjestön rahoja oikeustaistelussa. Yhdysvalloissa toimivien asianajajien tuntipalkat huomioiden 7 000 dollarin korvaus ei todennäköisesti kata asianajajien palkkioista kuin murto-osan. RIAA:n mukaan tärkeintä on välittää ihmisille viesti, että luvattomasta tiedostonjakelusta voi saada rangaistuksen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.