Hyvitysmaksutuotto romahti viime vuonna

Lauri Jämsä
29. huhtikuuta, 2009 8:05

Teoston viime vuoden vuosikertomuksesta käy ilmi, että viime vuosien digiboksibuumin jälkeen hyvitysmaksutuotto on notkahtanut.
Viime vuonna kerättyjen hyvitysmaksujen määrä laski 23 prosenttia edellisvuodesta. Syynä on ollut lähinnä digiboksikaupan hidastuminen ja yleisen taloustilanteen hyytyminen, vuosikertomuksessa todetaan.
Vuonna 2007 yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuja kerättiin yhteensä 16,8 miljoonan euron edestä. Viime vuonna summa laski noin 11,9 miljoonaan euroon. Viime vuoden tuotto on suunnilleen samaa tasoa, kuin vuonna 2006.
Yleinen taantuma on vaikuttanut myös muun muassa iPod-soittimien myyntiin. Niitä myytiin vuosikertomuksen mukaan viime vuonna seitsemän prosenttia vähemmän kuin vuonna 2007. Tallentavien digiboksien myynti laski neljälläkymmenellä prosentilla vuoden takaisesta.
Teosto ei ole mielissään valtioneuvoston tämän vuoden päätöksestä olla tekemättä lisäyksiä hyvitysmaksun piiriin kuuluvien laitteiden listaan.
"Valtioneuvoston päätös vuoden 2009 hyvitysmaksusta oli pettymys koko luovalle alalle. Maksua ei laajennettu koskemaan multimedialaitteita, kuten musiikkipuhelimia, joille kopiointi on jo suuressa määrin siirtynyt. Myöskään maksun tasoa ei korotettu", dokumentissa todetaan.
"Luova ala on vaatinut hyvitysmaksua muun muassa musiikkipuhelimiin. Mp3-soittimissa on hyvitysmaksu, mutta kun soitin liitetään puhelimeen, maksua ei kerätäkään. Tavallisimpiin musiikkipuhelimiin esitettiin hyvitysmaksuksi 1,40 euroa puhelimelta."

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.