Myös Tele2 poistaa asiakkaiden IP-tiedot Ruotsissa

Kaarlo Räihä
28. huhtikuuta, 2009 12:35

Ruotsissa tämän kuun alussa voimaan astunut IPRED-laki on herättänyt runsaasti vastustusta erinäisten tahojen suunnalta. Kerroimme paria viikkoa sitten kuinka paikallinen internet-operaattori Bahnhof poistaa tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista, jotta heidän ei tarvitse paljastaa asiakkaidensa henkilötietoja, ja nyt samaan on ryhtynyt myös Tele2, joka ilmoitti eilen siirtyvänsä tähän toimintaan asiakkailta tulleiden palautteiden johdosta.
Tele2:n internet-yhteyksiä hyödyntää Ruotissa noin 600 000 asiakasta, joten tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille Tele2:n toimet ovat varmasti murskaava takaisku. Lisäksi tämä toiminta haittaa myös muiden rikosten selvittelyä, ja Ruotsin poliisin IT-rikoksiin erikoistuneen yksikön päällikkö Stefan Kronqvist kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tällaiset toimet tekevät joissain tapauksissa tutkinnan mahdottomaksi.
Ruotsin nykyinen lainsäädäntö ei pakota internet-operaattoreita säilömään asiakkaidensa käyttämiä IP-osoitteita, mutta tähän on luvassa tulevaisuudessa muutos, kun uusi EU-direktiiviin perustuva säilöntälaki otetaan käyttöön myös Ruotsissa. Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) lakihenkilö Peter Danowsky kertoi Svenska Dagbladet -lehdelle, että lakeja on tiukennettava, jos muutkin internet-operaattorit Ruotsissa ryhtyvät vastaaviin toimiin.
Danowskyn mukaan suurin osa internet-liikenteestä on luvatonta tiedostojen kopiointia, jonka takia internet-operaattoreiden tulot ovat pitkälti sidoksissa luvattomaan kopiointiin ja tämän takia operaattorit tukevat luvatonta kopiointia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.