JVC:n XV-BP1-soitin sisältää Matroska-tuen

Kaarlo Räihä
28. huhtikuuta, 2009 11:58

DVD-soittimien kultaisina vuosina monille tekniikasta kiinnostuneille henkilöille oli tärkeää, että kotiin hankittu DVD-soitin tuki myös DivX- ja XviD-videoiden toistamista. Blu-ray-aikakaudella vastaavaksi asiaksi on noussut Matroska-tiedostojen tuki, joka on hiljalleen vallannut alaa myös suurimpien soitinvalmistajien keskuudessa.
Monet Blu-ray-soittimia valmistavat tahot ovat kuitenkin olleet vaitonaisia soittimiensa Matroska-tuesta, ja tämä kohtalo on käynyt myös JVC:n XV-BP1-soittimelle, jonka Matroska-yhteensopivuus tuli kunnolla julki vasta laitteen ohjekirjan julkaisun myötä, vaikka soitinta esiteltiin suurelle yleisölle tammikuussa järjestetyillä CES-messuilla.
Matroska-tiedostoformaatin tarjoamien monipuolisten ominaisuuksien vuoksi eri soitinten Matroska-tuet vaihtelevat suuresti mm. kappalekelauksen, tuettujen tekstitysformaattien ja tuettujen koodekkien osalta. XV-PB1:n ohjekirjan mukaan laite tukee Matroska-tiedostojen lisäksi myös AVI- ja MP4-tiedostoja, joissa video on H.264/AVC- tai XviD-muodossa ja audio Dolby Digital-, DTS-, AAC-, MP3- tai WMA-muodossa. Tekstitysten osalta tuetaan puolestaan mm. SubRip- (.srt), SubStation Alpha- (.ssa) ja MicroDVD-formaatteja (.sub).
Engadget-sivustolle asiasta kertonut Bill-nimimerkin taakse kätkeytyvä henkilö vahvisti soittimen toistaneen DTS-ääniraidan ja 1080p-resoluution H.264/AVC-videon sisältänyttä Matroska-tiedostoa ongelmitta DVD-levyltä. DVD-levyn lisäksi Matroska-tiedostoja voi toistaa myös CD-levyiltä sekä USB-massamuisteilta.
Blu-ray- ja DVD-elokuvien toistamisen lisäksi laite toistaa myös AVCHD-muotoista videota. Blu-rayn osalta laite on BD-Live-yhteensopiva, mutta ladattavaa BD-Live-sisältöä varten laitteeseen pitää liittää USB-massamuisti, koska soittimessa ei ole sisäänrakennettua flash-muistia.
JVC:n XV-BP1-soittimen lisäksi Matroska-tuki löytyy ainakin Oppon BDP-83-, LG:n BD370- ja BD390-soittmista sekä HDi-yrityksen Blu-ray-soittimista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.