GE esitteli 500 gigatavun holografista levyä

Kaarlo Räihä
27. huhtikuuta, 2009 20:36

Tallennusmedioiden kehitys on jatkunut viime vuosien aikana vauhdikkaana, ja monet eri tutkimus- ja kehityslaitokset ovat julkaisseet tietoja omista keksinnöistään, joiden avulla CD-levyn kokoiselle levylle voidaan tallentaa satojen gigatavujen edestä tietoa.
Viimeisin tällaisen kehitysaskeleen esittelijä on General Electric (GE), jonka holografista tallennusmenetelmää hyödyntävät levyt voivat tallentaa tietoa jopa 500 gigatavun edestä. Täten yhdelle tällaiselle levylle voisi tallennuskapasiteetin puolesta tallentaa kymmenen kaksikerroksista Blu-ray-elokuvaa.
Holografisen tallennusmedian tuoma etu nykyisiin optisiin tallennusmenetelmiin verrattuna on se, että tietoa voidaan tallentaa levyn sisään useisiin eri kerroksiin, kun taas nykyiset levyt tukevat tiedon tallennusta yleensä yhteen tai kahteen kerrokseen. Tiedon tallentaminen ja lukeminen useista kerroksista on luonnollisesti hankalampaa kuin tiedon lukeminen levyn pinnasta, mutta GE:n holografisen tutkimusosaston johtajana tunnettu Brian Lawrence sanoi yrityksen tehneen materiaalin osalta uuden läpimurron, jonka avulla levyille kirjoittamisen ja niiltä lukemisen pitäisi helpottua huomattavasti.
GE:n tekniikka on tarkoitettu alun perin arkistointikäyttöön, mutta Lawrencen mukaan samoja tallennuslevyjä voisi hyödyntää myös kuluttajaelektroniikassa. Tämä mullistus ei kuitenkaan saavu olohuoneisiin vielä muutamaan vuoteen, koska GE:n tekniikka on toistaiseksi vasta laboratorioasteella. GE:n arvioiden mukaan tekniikka voidaan saada markkinoille vuosien 2011 tai 2012 aikana, jolloin levyn tarjoaman tallennustilan pitäisi kustantaa 10 senttiä per gigatavu eli 500 gigatavun levy maksaisi tällöin 50 dollaria.
Holografisten formaattien kanssa on kuitenkin aiemmin esiintynyt useita ongelmia, joiden takia niiden saapuminen kuluttajamarkkinoille on viivästynyt useaan otteeseen, joten GE:n aikatauluun saattaa tulla vielä muutoksia. Ongelmia on kokenut mm. Maxell, joka lupasi tuoda 300 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustetut levyt markkinoille vuonna 2006.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.