Ruotsissa perustettiin rahasto lataajien oikeusturvan takaamiseksi

Kaarlo Räihä
26. huhtikuuta, 2009 15:20

Ruotsissa tämän kuun alussa voimaan tullut IPRED-laki saattaa pian ruuhkauttaa oikeuslaitoksia, kun tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit aloittavat oikeustaistelut Ruotsissa asuvia tiedostonjakelijoita vastaan. Koska nämä oikeustaistelut käsitellään siviilioikeuden puolella, eivät ruotsalaiset saa valtiolta taloudellista tukea asianajajan hankkimiseen, vaan syytettyjen täytyy maksaa itse asianajajien kulut ja pahimmassa tapauksessa myös vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, jos heidät todetaan syyllisiksi.
Tämän ongelmakohdan johdosta Ruotsiin on avattu rahasto, jonka tarkoitus on auttaa tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta syytettyjä henkilöitä maksamaan heille tulevia oikeudenkäyntikuluja. Rahaston tarkoituksena olisi tarjota 50 000 - 100 000 kruunun eli noin 4 500 - 9 000 euron avustusta yhtä oikeusjuttua kohden.
Avustukset ovat tarkoitettu ainoastaan oikeudenkäyntikuluja varten, ja mahdollisesti maksettavaksi määrättävät tekijänoikeuskorvaukset ja muut vahingonkorvaukset täytyy kerätä kokoon toisin keinoin.
Rahaston perustivat The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjänä tunnettu Peter Sunde sekä Ruotsin vihreiden kansanedustaja Lage Rahm ja saman puolueen nuorisojärjestön jäsen Maria Ferm. Rahmin mukaan on tärkeää, että ihmisille voidaan taata kunnollinen oikeusturva, jonka takia myös kyseinen rahasto on perustettu.
Rahaston kassa täydentyy vapaaehtoisten tekemillä lahjoituksilla ja Rahm on kertonut lahjoittavansa rahastoon useampia tuhansia kruunuja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.