EU pidensi äänitteiden suoja-ajan 70 vuoteen

Kaarlo Räihä
24. huhtikuuta, 2009 11:35

Pitkään jatkunut vääntö äänitteiden suoja-ajasta EU-maissa on vihdoin päättynyt, kun Euroopan parlamentti äänesti eilen äänitteiden uudeksi suoja-ajaksi 70 vuotta. EU:n aiempi suoja-aika äänitteille oli 50 vuotta ja jotkin tahot olisivat halunneet venyttää tämän suoja-ajan jopa 95 vuoteen.
Suoja-ajan pidentäminen ei kuitenkaan pelasta kaikki kappaleita takaisin artisteille, koska suoja-ajan muutos ei astu voimaan täysin takautuvasti, vaan se koskee ainoastaan alle 50 vuotta vanhoja kappaleita. Täten kuka tahansa voi levittää esim. Sir Cliff Richardin tekemiä Move It- ja Living Doll -kappaleita eteenpäin täysin ilmaiseksi. Richardin myöhempi tuotanto pääsee kuitenkin nauttimaan pidennetystä suoja-ajasta, jos Britannia kiirehtii lakimuutoksen kanssa. Kaikilla EU-mailla on kaksi vuotta aikaa muokata omat tekijänoikeuslait yhteensopiviksi uudistuksen kanssa.
Suoja-ajan pidentämisen pelättiin tukevan ainoastaan levy-yhtiöitä ja suosituimpia artisteja, mutta EU lisäsi ehdotukseen myös kohdan joka pakottaa levy-yhtiöt laittamaan osan näiden äänitteiden tuottamista rahoista keikkamuusikoille tarkoitettuihin rahastoihin, joista maksetaan korvauksia niille artisteille, jotka ovat myyneet kappaleidensa kaikki oikeudet levy-yhtiöille. Lisäksi artistit pääsevät neuvottelemaan tietyistä sopimuksista uudelleen ja artistit saavat äänitteiden kaikki oikeudet takaisin itselleen 50 vuoden kuluttua äänitteen julkaisusta, jos levy-yhtiöt eivät julkaise kappaletta tällöin yleisön saataville.
Äänitteiden suoja-aika on muutoksenkin jälkeen lyhyempi kuin sävellysten suoja-aika, joka umpeutuu vasta 70 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.