CBHD-soitinten myynti alkoi Kiinassa

Kaarlo Räihä
24. huhtikuuta, 2009 16:06

Kiinassa teräväpiirtoformaattien markkinoista kilpailee nyt kolme eri formaattia, kun CBHD-soitinten myynti käynnistyi kymmenessä kaupungissa tällä viikolla.
Soittimia valmistavat tällä hetkellä ainakin TCL ja Shinco, joiden soittimista saa pulittaa noin 2 000 yuania eli noin 220 euroa. Blu-ray-soittimet maksavat Kiinassa noin tuplasti enemmän, mutta niille on ainakin tällä hetkellä saatavilla selvästi enemmän elokuvia, jonka lisäksi Blu-ray-soittimille kaupataan runsaasti piraattielokuvia edullisin hinnoin.
Kaupasta ostettuna CBHD-elokuvat maksavat kuluttajille noin 50 yuania eli noin 5,50 euroa ja Blu-ray-elokuvat puolestaan noin 250 yuania eli noin 27,50 euroa. Toistaiseksi isoista länsimaisista elokuvastudioista CBHD-elokuvia julkaistee ainoastaan Warner Bros., joka ilmoitti viime kuussa tuovansa Kiinan markkinoille CBHD-elokuvia. CBHD-formaatin tukijat toivovatkin muidenkin suurten elokuvastudioiden julkaisevan elokuviaan CBHD-formaatissa, mutta toistaiseksi studiot ovat olleet vaitonaisia CBHD:n tukemisesta.
Länsimaisten elokuvien lisäksi myös paikalliset elokuvastudiot julkaisevat elokuviaan CBHD-levyillä. Tähän mennessä ne ovat julkaisseet viisi CBHD-elokuvaa ja parhaillaan 20 elokuvaa odottaa CBHD-käsittelyä.
Vaikka monet tahot eivät uskoa CBHD:n pärjäävän Kiinan markkinoilla, on TCL:n johtaja Li Dongsheng asiasta täysin toista mieltä. Hänen arvioiden mukaan pelkästään tänä vuonna Kiinassa tullaan myymään kymmenen miljoonaa CBHD-soitinta. Teräväpiirtosoitinten määrän uskotaan kasvavan Kiinassa vauhdilla, koska teräväpiirtotelevisiot ovat käyneet maassa hyvin kaupaksi, jonka johdosta kuluttajat haluavat katsella televisioissaan parempilaatuista videosisältöä.
CBHD-formaatti tunnettiin aiemmin CHDVD-nimellä (China High Definition DVD) ja sen tekniset yksityiskohdat ovat pitkälti samat kuin jo kuopatussa HD DVD -formaatissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.