Työryhmä: TV-maksusta tulee mediamaksu

Kaarlo Räihä
23. huhtikuuta, 2009 15:51

Kerroimme pari viikkoa sitten Yleisradion rahoitusta parhaillaan pohtivan eduskunnan työryhmän suunnitelmista muuttaa TV-maksu veroksi. Nyt näistä suunnitelmista on tullut lisää informaatiota, kun työryhmä ilmoitti esittävänsä 175 euron suuruista vuosittaista mediamaksua nykyisen TV-maksun korvaajaksi.
Nykyään TV-maksu on 224 euroa per vuosi, joten mediamaksuun siirtyminen toisi hieman hinnanalennusta niille kotitalouksille, jotka maksavat nykyään TV-maksua. Mediamaksua joutuisivat maksamaan kaikki asuntokunnat, joilla tässä tapauksessa tarkoitetaan henkilöitä, jotka asuvat vakituisesti samassa osoitteessa. Maksusta olisivat vastuussa kaikki asuntokunnassa asuvat täysi-ikäiset henkilöt, joten esim. monille TV:n omistamattomille henkilöille uudistus ei ole mieluinen.
Asuntokuntien lisäksi mediamaksua perittäisiin niiltä yrityksiltä ja yhteisöiltä, joiden liikevaihto vuoden aikana ylittää 400 000 euron rajan. Näiden yritysten ja yhteisöjen mediamaksu olisi suunnitelman mukaan kolme kertaa suurempi kuin asuntokuntien. Valtio, kunnat ja seurakunnat välttyvät maksulta, jos ne eivät harjoita liiketoimintaa.
Mediamaksun suuruus on päätetty siten, että Yleisradio saa mediamaksuista rahaa vuodessa noin 415 miljoonaa euroa. Summa on sama jota Yleisradio saa nykyään TV-maksujen avulla. Mediamaksun suuruuteen tulevista muutoksista on tarkoitus päättää noin neljän vuoden välein.
Työryhmän suunnitelman mukaan mediamaksu tulisi käyttöön vuonna 2011 ja mediamaksun keräisi edelleen Viestintävirasto.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.