TPB-jutun tuomari ei ollutkaan puolueeton?

Kaarlo Räihä
23. huhtikuuta, 2009 11:10

Viime perjantaina tullut The Pirate Bay (TPB) -ylläpitäjien tuomio on herättänyt runsaasti keskustelua mm. oikeuden puolueettomuudesta. Nyt tämä puolueettomuusnäkökohta on saanut aivan uusia piirteitä, kun Ruotsin radio on julkaissut tietoja, joiden mukaan TPB-juttua käräjäoikeudessa tuominnut Tomas Norström olisi päätöksissään kallellaan tekijänoikeusjärjestöjen suuntaan.
Tietojen mukaan Norström on tai on ollut ainakin kahden tekijänoikeutta suojelevan järjestön (Swedish Copyright Association ja Swedish Association for the Protection of Industrial Property) jäsen ja hän on myös työskennellyt yhdessä tekijänoikeusjärjestöjen asianajajien ja edustajien kanssa, jonka takia tuomarin olisi pitänyt jättäytyä pois jutusta.
Entinen oikeusasiamies Rune Lavin sanoi Ruotsin radiolle, ettei hän olisi itse lähtenyt tuomariksi TPB-oikeustaisteluun, jos hänen taustansa olisivat olleet samanlaiset kuin Norströmillä. Myös asianajaja Leif Silberskyn mukaan Norströmin olisi pitänyt jättäytyä pois jutusta ja hänen mielestään Norströmin mukanaolo on hyvä peruste koko oikeuskäsittelyn uusimiselle.
Norström ei itse pitänyt tekijänoikeusjärjestöjen jäsenyyttä ongelmallisena asiana, vaikka jutun yksi lautamieheksi valittu henkilö vetäytyi pois tapauksen käsittelystä samaisen syyn takia. Norströmin mukaan koko oikeuskäsittely on hoidettu täysin oikein ja tuomioon ei vaikuttanut minkään osapuolen painostus.
Kaikki eivät kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä. Ruotsin piraattipuolueen johtohahmona tunnettu Rickard Falkvinge haluaa oikeusjutun käsiteltäväksi uudelleen ja tällä kertaa toisen tuomarin kera. Falkvingen mukaan tekijänoikeuksia puolustavat tahot ovat onnistuneet korruptoimaan Ruotsin oikeusjärjestelmän.
Aiemmin TPB-oikeustaiston yhteydessä on epäilty mm. tutkijana toimineen Jim Keyzerin puolueettomuutta, koska hän työskenteli Warner Bros -elokuvayhtiön palkkalistoilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.