EU:n uusi telepaketti sensuroi ja estää?

Kaarlo Räihä
22. huhtikuuta, 2009 14:32

Euroopan parlamentti tuntuu käsittelevän jatkuvasti ehdotuksia, jotka liittyvät luvattomien latausten hillintään. Viimeisin kädenvääntö asian suhteen on syntynyt komissaari Viviane Redingin valmistelemasta telekommunikaatiopaketista, jonne tehdyt erinäiset tekijänoikeusasioihin liittyvät lisäykset ovat jumiuttaneet koko telepaketin käsittelyn.
Redingin alkuperäisen suunnitelman oli tarkoitus lisätä teleoperaattoreiden välistä kilpailua erilaisten lakiuudistusten ja uuden valvontaelimen avulla. Pakettiin on kuitenkin lisätty tekijänoikeuksia suojelevia kohtia, jonka lisäksi mukaan ollaan ujuttamassa erinäisiä sensurointikeinoja, jotka vaatisivat mm. internet-sivustojen sisällöntuottajien rekisteröitymistä erilliseen järjestelmään ja lisäksi tietynlaista sisältöä tarjoavat nettisivustot kiellettäisiin kokonaan.
EU:n teollisuusvaliokunta otti eilen kantaa internet-yhteyden katkaisuun, jonka pitäisi mediajättien ja tekijänoikeusjärjestöjen mielestä olla tehokkaampaa internetissä tapahtuvien tekijänoikeusloukkausten kohdalla. Mediajäteille ja tekijänoikeusjärjestöille ei kuitenkaan herunut sympatiaa, vaan valiokunnan mielestä internet-yhteys voidaan sulkea ainoastaan oikeusistuimen päätöksellä, joten esim. Ranskassa suunnitteilla oleva kolmen hudin laki ei noudata valiokunnan päätöstä.
Telekommunikaatiopaketin lopullista sisältöä ei ole vielä lyöty lukkoon, joten siihen sisällytettävät uudistukset saattavat vielä muuttua. Parlamentin äänestykseen telepaketti tulee näillä näkymin toukokuun 5. päivä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.