TTVK ja Kopiosto haluavat sulkea Bookabookan

Kaarlo Räihä
21. huhtikuuta, 2009 20:45

Fyysisten kirjojen vuokrauspalveluna tunnettu Bookabooka aloitti toimintansa viime syyskuussa, mutta TTVK:n (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) ja Kopioston mielestä palvelun olisi nyt aika sulkeutua.
Bookabookan saaman kirjeen (PDF) mukaan palvelun avulla tapahtuva kirjanvuokraustoiminta ei ole saanut toimintaan tarvittavia lupia oikeudenomistajilta, jonka takia palvelun toiminta ei ole laillista. TTVK ja Kopiosto pyytävät Bookabooka lopettamaan vuokraustoimintansa tämän viikon perjantaihin mennessä tai muuten saattaa luvassa olla oikeusjuttu asian tiimoilta.
Bookabookan perustajat ovat kuitenkin ilmoittaneet, etteivät ne aio sulkea palvelua perjantaina. "Toivoisin, että jos palvelu pitää lopettaa, se lopetetaan sen takia, ettei siellä ole käyttäjiä. Ei sen takia, että tekijänoikeusyhtiöt käskevät" kertoi BookaBookan toimitusjohtaja Vesa Kaartinen Digitodaylle.
Kiistan kohteena ovat tekijänoikeuskorvaukset, joita oikeudenomistajat eivät saa Bookabookan avulla vuokrattavasta sisällöstä. Korvauksista neuvotteleminen olisi kuitenkin hankalaa, sillä Kaartisen mukaan jokaisen vuokraajan pitäisi neuvotella erikseen vuokrausoikeuksista.
Mistään suurista korvaussummista ei ainakaan vielä toistaiseksi ole kyse, sillä Kaartisen mukaan palvelussa on käynyt 7000–8000 käyttäjää. Kirjoja käyttäjät ovat laittaneet tarjolle joitain satoja kappaleita ja varsinaisia vuokrauksia on tapahtunut muutamia kymmeniä kappaleita.
Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho kertoi HS:lle, ettei ongelma johdu rahasta, vaan periaatteista. "Tekijänoikeuslain henki ei ole se, että sitä voitaisiin teknisellä kikkailulla kiertää. Tämä ei ole mikään amerikkalainen elokuva" sanoi Laiho HS:lle.
Bookabookan perustaja Jussi Riku sanoo toiminnan olevan kuitenkin laillista, koska varsinainen vuokraustoiminta tapahtuu yksityisten ihmisten välillä, eikä Bookabooka täten riko tekijänoikeuslakia. "Olemme tutustuneet samoihin lakeihin ja löytäneet perusteita toiminnan jatkamiselle" kommentoi Riku HS:lle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.