The Pirate Bayn ylläpitäjät saivat vuoden vankeusrangaistuksen

Kaarlo Räihä
17. huhtikuuta, 2009 12:28

The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjien päivä ei ole lähtenyt liikkeelle parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Tukholman käräjäoikeus on tuominnut ylläpitäjät vuoden vankeusrangaistukseen avunannosta tekijänoikeuslakien rikkomiseen. Käräjäoikeuden mukaan miehet olivat avustaneet tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvatonta kopiointia.
Vankeusrangaistuksien lisäksi ylläpitäjät määrättiin maksamaan noin 2,7 miljoonan euron edestä vahingonkorvauksia mediajäteille ja tekijänoikeusjärjestöille. Twentieth Century Foxin osuus tästä potista on noin miljoona euroa. MGM- ja Columbia-elokuvastudiot saavat molemmat potista hieman yli 500 000 euron osuudet. Korvauksia vaadittiin alun perin noin 10 miljoonan euron edestä.
Koska tuomio ei ole vielä lainvoimainen, ei se vaikuta toistaiseksi TPB:n ylläpitäjien toimiin, eikä TPB-sivuston toiminta ole ainakaan toistaiseksi vaarassa. Molemmilla osapuolilla on kolme viikkoa aikaa jättää kirjallinen valitus käräjäoikeuden tuomiosta.
Tuomio ei tullut TPB:n ylläpitäjille yllätyksenä, vaan Brokep kuuli ylläpitäjien tulevasta tappiosta jo eilen, kun tieto tulevasta tuomiosta kantautui hänelle. Ylläpitäjät ovat pitäneet tuomiota oikeusmurhana ja he aikovat valittaa tuomiosta hovioikeuteen, kuten he ovat jo aiemmin kertoneet. Ylläpitäjät järjestävät oman lehdistötilaisuutensa tänään kello 14.
Monet tahot ovat epäilleet, että mediajätit olisivat painostaneet oikeuslaitosta tuomion osalta, mutta jutun tuomari sanoi, että tapaus on käsitelty esitettyjen todisteiden valossa. Tuomari ei ole myöskään toistaiseksi saanut mitään uhkauksia annettujen tuomioiden takia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.