Mediateollisuuden edustajat ovat mielissään TPB-ylläpitäjien tuomioista

Kaarlo Räihä
17. huhtikuuta, 2009 14:48

Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) on julkaissut TPB-ylläpitäjien saamien tuomioiden johdosta oman lehdistötiedotteen, jossa useat mediateollisuuden isot nimet kiittävät oikeutta loistavasta tuomiosta.
Kiitokset aloittaa luonnollisesti IFPI:n toimintaa johtava John Kennedy, joka mukaan oikeusjutussa oli kyse tekijänoikeuksien puolustamisesta. Kennedyn mukaan TPB:n toteaminen laittomaksi tarjoaa paremman tulevaisuuden laillisille musiikkipalveluille. Kennedy kiittää myös oikeuden langettamia kovia rangaistuksia, jotka osoittavat rikosten olleen erittäin vakavia. Kennedy sanoo tuomion olevan hyvä asia kaikille, joiden elanto on kiinni luovilla aloilla ja niille, jotka haluavat varmistua siitä, että laki suojelee heidän tekijänoikeuksiaan.
IFPI:n toimintaa Ruotsissa johtava Ludvig Werner sanoi tuomion olevan erittäin selkeä. Wernerin mukaan oikeuden päätös takaa sen, että luovien alojen etuja suojellaan TPB:n tapaisilta tekijänoikeusrikkojilta. Myös Werner piti kovaa tuomiota pakollisena, jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan jatkossa, vaan luovien alojen ihmiset voivat keskittyä rauhassa työn tekemiseen.
Ruotsissa musiikintekijöitä edustavan SOM:in (Svenska Obereoende Musikproducenter/Swedish Independent Music Producers Association) johtotehtävissä toimiva Jonas Sjöström sanoi tuomion osoittavan selvästi, ettei TPB:llä ole sijaa laillisilla musiikkimarkkinoilla. Sjöströmin mukaan TPB ei ole kunnioittanut artisteja tai levy-yhtiöitä.
Elokuvateollisuuden etuja suojelevan MPAA:n (Motion Picture Association of America) edustaja sanoi oikeuden tärkeän päätöksen osoittavan selvästi, että Ruotsin laki suojelee tekijänoikeuksia myös verkossa. MPAA edustajat odottavat tällä hetkellä, että viranomaiset tekevät lopun TPB:n toimista.
Ruotsissa elokuvateollisuutta edustavan Swedish Producers’ Associationin palkkalistoille kuuluva Johan Holmer sanoi luvattoman tiedostojenjakelun olevan yksi paikallisen elokuva-alan suurimmista esteistä. Holmerin mukaan kansalainvälinen tutkimus osoittaa, että Ruotsin elokuvateollisuus on menettänyt luvattoman lataamisen takia 700 miljoonan kruunun eli noin 63,5 miljoonan euron edestä tuloja.
Suomessa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on myös iloinen tuomiosta. Kotilainen kommentoi tuomiota HS:lle seuraavasti: "Tämä on selkeä viesti Ruotsia koskien, että sielläkin tekijänoikeuslaki pätee netissä siinä missä fyysisessä maailmassa". Kotilainen piti Finreactorin ja TPB:n tapauksia samanlaisina, mutta TPB:n toiminta oli paljon suurempaa, joten TPB:n ylläpitäjien saamat tuomiot eivät yllättäneet. "Olen iloinen, että ne saivat vankeustuomion. Kuitenkin puhutaan loukkauksen laajuudessa ja merkittävyydessä ihan eri teosta kuin Finreactorissa. Pirate Bayssä vastaajilla oli tarkoitus lyödä rahoiksi palvelulla".

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.