Bahnhof tuhoaa IP-tietoja IPRED-lain takia

Kaarlo Räihä
17. huhtikuuta, 2009 23:28

Ruotsissa astui tämän kuun alussa voimaan EU:ssa hyväksyttyyn IPRED-direktiiviin perustuva laki, joka antaa tekijänoikeusjärjestöille ja oikeudenhaltijoille mahdollisuuden selvittää luvattomien tiedostonjakelijoiden henkilötiedot. Tämä lakimuutos on aiheuttanut Ruotsissa parin viikon sisällä erinäisiä muutoksia ja lisää on luvassa, sillä paikallinen internet-operaattori Bahnhof on ilmoittanut poistavansa tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista.
Bahnhofin toimitusjohtaja Jon Karlung sanoi näiden toimien suojelevan asiakkaitaan, jonka takia ne on otettu aktiiviseen käyttöön. Täten IPRED-lain avulla haetuista selvityspyynnöistä ei ole tekijänoikeusjärjestöille apua Bahnhofin asiakkaiden kohdalla, koska edes Bahnhofin tekninen henkilökunta ei tiedä mikä IP-osoite on kuulunut millekin asiakkaalle.
Karlungin mukaan kyseinen käytäntö ei riko lakia Ruotsissa, sillä laki ei pakota operaattoreita säilyttämään näitä tietoja. Karlung sanoo myös, että muut operaattorit voivat ottaa Bahnhofin toimista mallia ilman pelkoa oikeudellisista ongelmista.
Oikeusministeriössä työskentelevä Stefan Johansson vahvisti Karlungin näkemyksen. Johansson kertoi The Local -verkkojulkaisulle, ettei uudistunut laki todellakaan vaadi IP-tietojen säilyttämistä. Paikalliset lainsäätäjät ovat kuitenkin parhaillaan työstämässä tähän asiaan liittyvä lakia. EU-direktiiviin perustuva muutos pakottaisi internet-operaattorit säilyttämään tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista ja joistakin muista tiedoista vähintään puolen vuoden ajaksi.
Karlung vastustaa itse IPRED-lakia voimakkaasti ja hän toivoo kansalaisten tukevan muutoksia, joiden avulla IPRED:in tapaiset ehdotukset saataisiin jyrättyä.
Luvatonta lataamista harrastavien kuluttajien lisäksi Bahnhofin palvelu saattaa kiinnostaa mm. krakkereita ja muita verkkorikollisia, sillä tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi myös viranomaisten on hankalampi jäljittää syyllisiä, jos tieto heidän olinpaikastaan katoaa IP-osoitteen vaihtuessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.