Ranskassa äänestetään kolmen hudin laista uudelleen

Kaarlo Räihä
16. huhtikuuta, 2009 11:58

Ranskan parlamentti ei hyväksynyt viime viikolla järjestetyssä käsittelyssä ns. kolmen hudin lakia, mutta lakiehdotus ei ole vielä kuollut pois, vaan asiasta äänestetään uudelleen tämän kuun 29. päivä.
Monet tahot toivoivat lakiehdotuksen kaatuneen lopullisesti viime viikolla tulleen äänestystuloksen takia, mutta presidentti Nicolas Sarkozy haluaa kolmen hudin lain Ranskaan, koska se suojaa luovien alojen tulevaisuutta.
Sarkozyn lisäksi lakia tukevat useat tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit, jotka ovat yrittäneet saada vastaavia lakiehdotuksia käsiteltäväksi myös muissakin maissa, mutta toistaiseksi tulokset eivät ole olleet kovin hyviä.
Lakia vastustavat useat kansalaisjärjestöt ja oppositiopuolueiden poliitikot. Myös Euroopan parlamentti on suhtautunut negatiivisesti kuluttajien internet-yhteyksien sulkemiseen, koska internet nähdään ihmisten perusoikeutena. Ranskan ehdotuksessa internet-yhteys katkaistaisiin vuoden ajaksi, jos internet-yhteyden omistaja saa kolmannen varoituksen tekijänoikeusrikkeistä.
Nykyisten arvailujen mukaan kolmen hudin laki hyväksytään toisella äänestyskierroksella. Lain vastustajat valittavat kuitenkin todennäköisesti uudesta laista perustuslakineuvostolle, koska monet tahot pitävät uudistusta Ranskan perustuslain vastaisena, joten lain puinti jatkunee vielä pitkään.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.