EU pakottaa operaattorit tukemaan Skypeä?

Matti Robinson
14. huhtikuuta, 2009 14:33

Euroopan Unioni on valmistelemassa lakia, joka pakottaisi mobiilioperaattorit tukemaan VoIP-puheluita myös kännykkäverkoissa. Saksalaisen Handelsblatt-lehden mukaan alustava lakiesitys on jo tehty, mutta sen sisältö ei ole vielä valmis viralliseen käsittelyyn. Mobiilioperaattorit ovat erittäin vastahakoisia lakia kohtaan, sillä se vähentäisi huomattavasti tavallisten puheluiden määrää, joista vielä toistaiseksi on helppo lypsää rahaa.
Monet operaattorit ovat estäneet ilmaisten nettipuheluiden soittamisen matkapuhelinverkoissaan, jolloin ohjelmien käyttö rajoittuu WLANin kuuluvuusalueelle. Skypen kaltaisten VoIP-puheluiden esto on käytössä ainakin Deutsche Telekomilla, joka omistaa T-Mobilen. EU komissaari Viviane Redingin mukaan harkinnassa on lisäksi toimenpiteitä tällaisia operaattoreita vastaan, jotka hyväksikäyttävät markkina-asemaansa ja vääristävät kilpailua VoIP-estoilla.
Tällä hetkellä EU:n jäsenmaat päättävät itsenäisesti kuinka estoja käsitellään. Redingin mukaan EU:n tulisi säätää laki, joka estäisi innovatiivisten sovellusten syrjinnän koko EU-alueella.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.