Ranskan parlamentti ei hyväksynyt kolmen hudin lakia

Kaarlo Räihä
9. huhtikuuta, 2009 21:09

Ranskassa jo lähes varmalta vaikuttanut ns. kolmen hudin laki on kokenut kovan takaiskun, kun maan parlamentti ei hyväksynyt äänestyksessä kyseistä lakia. Äänestyksen tulos oli 21 ääntä vastaan ja 15 ääntä puolesta, jonka seurauksena laki ei astu voimaan nykyisessä muodossaan.
Kulttuuriministeri Christine Albanel oli todella pettynyt äänestyksen tulokseen. Albanel ei aio kuitenkaan luovuttaa, vaan hän aikoo tuoda lain uudelleen käsiteltäväksi tämän kuun 27. päivä.
Pettynyt oli myös äänitealan etuja kansainvälisesti puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) johtaja John Kennedy, joka harmitteli Ars Technica -verkkojulkaisulle sitä, ettei lakia hyväksytty vielä. Kennedy kuitenkin uskoo lain saavan paremman vastaanoton, kun se tulee seuraavan kerran käsiteltäväksi. Kennedyn mukaan Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on ollut todellinen tekijänoikeuksien suojelija, ja kolmen hudin lain avulla Ranskassa voitaisiin hillitä internetissä tapahtuvia tekijänoikeusrikoksia sekä samalla kannustaa kuluttajia laillisten musiikkipalveluiden ääreen.
Lakia vastustavat tahot olivat puolestaan riemuissaan äänestystuloksesta. Sosialistisen puolueen poliitikko Christian Paul uskoo kolmen hudin lain kuolleen tämänpäiväisen äänestyksen seurauksena. Kansalaisryhmä La Quadraturen perustajiin kuuluva Jérémie Zimmermann sanoi äänestyksen olleen valtava voitto kaikille kansalaisille. Zimmermannin mukaan tämänpäiväinen äänestys osoitti sen, että tavalliset ihmiset voivat vielä vaikuttaa lakeihin.
Kolmen hudin laki mahdollistaa internet-yhteyden katkaisun niiltä kuluttajilta, joiden internet-yhteyden avulla tehdään tekijänoikeusrikoksia. Nykyisen suunnitelman mukaan kahdella ensimmäisellä kerralla kuluttajat saavat toimistaan varoituksen ja kolmannen varoituksen kohdalla internet-operaattorin on suljettava asiakkaan internet-yhteys. Kuluttaja saa halutessaan avattua liittymän uudestaan vuoden kuluttua.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.