KHO kumosi sähköisten vaalien tulokset

Kaarlo Räihä
9. huhtikuuta, 2009 11:22

Viime vuonna järjestettyjen kunnallisvaalien ongelmat sähköisen äänestämisen osalta ovat nyt saaneet lopullisen tuomion Korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO), jonka antaman päätöksen mukaan vaalien aiemmat tulokset näissä kolmessa sähköistä äänestystä kokeilleessa kunnassa on hylätty ja kyseisissä kunnissa vaalit pitää järjestää uudelleen.
KHO:n perusteluiden mukaan sähköisten äänestysjärjestelmien ongelmat kyseisissä kunnissa aiheuttivat sen, että vaalit toimitettiin näissä kolmessa kunnassa vaalilain tarkoittamassa virheellisessä järjestyksessä.
KHO:n mukaan kuntien on aloitettava uusien kunnallisvaalien valmistelu välittömästi, mutta tarkkoja päivämääriä uusintaäänestyksille ei ole vielä annettu. Aikataulun pohtimisen lisäksi ongelmia saattaa tulla rahoituksen kanssa ja ainakin Karkkilan vt. kaupunginjohtaja Jukka Anttila toivoo taloudellista apua valtiolta, koska uusintavaalit johtuvat sähköisen äänestyskokeilun ongelmista.
Kuuttatoista valittajaa kolmessa kunnassa avustanut Electronic Frontier Finland ry (Effi) sai haluamansa lopputuloksen, ja yhdistyksen jäsenet olivat erittäin tyytyväisiä KHO:n ratkaisuun. "Vihdoinkin hyvin perusteltu päätös. Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus tarkoittaa, että jokaisen ääni pitää laskea. Tämän jälkeen on riidatonta, että sähköinen äänestyskokeilu oli täydellinen fiasko" kommentoi lakimies Mikko Välimäki lehdistötiedotteessa.
Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen kommentoi päätöstä seuraavasti: "Äänestyskokeilun vakavat ongelmat on nyt todettu oikeiksi. Ministeriön oma sisäinen tarkastus totesi saman jo joulukuussa. Suurimpina syinä tilanteeseen näen tekniikan ongelmien aliarvioinnin ja ulkopuolisen kritiikin jättämisen tyystin huomiotta" "Nyt on jälkipyykin aika. Toivoisin ministeriöltä seuraavaksi vastausta kysymykseen, kuka korvaa virheellisestä järjestelmästä koituvat kustannukset ehdokkaille ja puolueille - uusien vaalikampanjoiden järjestäminen ei ole halpaa".
Myös asiasta valittaneet tahot olivat mielissään päätöksestä. Kauniaisissa äänestystuloksesta valittanut Jari Arkko kommentoi tulevaa seuraavasti: "Toivon, että nyt voidaan keskittyä tilanteen korjaamiseen. On tärkeää, että uusintavaalit saadaan järjestettyä ilman suuria lisäkustannuksia pienille kokeilukunnille. Toivottavasti uusintavaali voidaan suorittaa vielä kesän eurovaalien yhteydessä".
Edellisen kerran KHO määräsi kuntavaalit uusittaviksi vuonna 1996, jolloin postin lajitteluvirheen takia Keminmaa sai ääniä vääristä kunnista, jonka lisäksi kaksi ääntä jäi tulematta perille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.