The Pirate Bay ei saa kiitosta Tuomari Nurmiolta

Kaarlo Räihä
3. huhtikuuta, 2009 13:20

The Pirate Bay (TPB) on saanut toimintansa aikana ristiriitaisen vastaanoton artistien keskuudessa. Palvelua vastustavat kansainvälisesti tunnetuista artisteista ja yhtyeistä mm. Village People, Prince ja Michael Jackson. Palvelua tukevat puolestaan mm. Nine Inch Nails -yhtyeen keulahahmona tunnettu Trent Reznor sekä muutamat hieman vähemmän julkisuutta saaneet levy-yhtiöt ja artistit.
Suomalaiset artistit eivät ole liiemmin kertoneet mielipidettään TPB:n toiminnasta, mutta viime viikolla asiaa tuli muutos, kun TPB:n toimintaa kommentoi Tuomari Nurmio (oikealta nimeltään Hannu Juhani Nurmio). Nurmio kertoi HS:lle olevansa huolissaan ammattikuntansa tulevaisuudesta, koska luvaton nettijakelu voi aiheuttaa todellisen katastrofin musiikkialalle.
Esimerkkinä Nurmio mainitsi TPB:n, jonka avulla jaettu sisältö on Nurmion mukaan pois tavallisten lauluntekijöiden levymyynnistä. "Pirate Bayn tyypit esiintyvät eräänlaisina Robin Hoodeina, jotka taistelevat pahoja levy-yhtiöitä vastaan. Mutta todellisuudessa he rikastuvat siitä, että ovat perustaneet nettiin toreja, joilla muut voivat jakaa varastettua tavaraa" sanoi Nurmio HS:lle. "Ei nämä kaverit ryöstä Nottinghamin sheriffiltä vaan kylän käsityöläisiltä, ja jakavat näiden työn avulla saamansa voitot lopulta itselleen mainos- ja muilla tuloilla" Nurmio jatkoi.
Nurmion kohdalla tekijänoikeustulot ovat tärkeässä roolissa, sillä noin puolet hänen tuloistaan tulevat tekijänoikeuskorvauksista. Varsinaisia taloudellisia ongelmia Nurmiolle ei kuitenkaan tule korvausten vähenemisen myötä, mutta muiden artistien tulevaisuus ei välttämättä ole näin valoisa, koska keikkailu ei Nurmion mukaan elätä kaikkia artisteja. "Ei mulla tule olemaan hätää, mutta tähän on löydettävä lääke tai lauluntekijöiden ammattikunta voi lähes kadota kymmenessä vuodessa. Ei pelkillä keikkatuloilla kovin moni jaksa elättää itseään pitkään, eikä kunnon keikkoja riitä kuin harvoille".

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.