AfterDawn.com -osoite täyttää tänään 10 vuotta

Petteri Pyyny
31. maaliskuuta, 2009 14:11

Ihan ensi alkuun pakko mainita: Tänään ei ole sivustomme syntymäpäivä!
Jo vuosia sitten päätimme, että sivustomme syntymähetkeksi lasketaan se päivä, jolloin sivustomme avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle, eli kesäkuun kymmenes, vuonna 1999.
Mutta tämä päivä on kuitenkin sivustollemme yksi monista tärkeistä päivämääristä. Tasan kymmenen vuotta sitten sivuston silloinen perustajaporukka, ihan alun perin yhdeksän hengen kokoinen revohka, kokoontui IRC-kanavalla, tehtävänään keksiä tulevalle MP3-tekniikkaan keskittyvälle uutissivustolle nimi. Olin muutamaa päivää aiemmin lähettänyt jokaiselle osallistujalle sähköpostia, jossa pyysin heitä miettimään vähintään viisi omasta mielestään hyvää ehdotusta sivuston nimeksi. Ainoa ehto oli se, että nimen "dotcom"-domain pitää olla vapaana, eli mitään .net tai .org -päätteistä domainia emme hankkisi.
Jokaisen ehdotukset jaettiin "irc-palaverin" aluksi kaikille ja tämän jälkeen ehdotuksista äänestettiin. Parin äänestyskierroksen jälkeen voittajaksi selviytyi afterdawn.com, joka rekisteröitiin jo samana päivänä.
Hieman tätä ennen sivuston rakentaminen oli jo aloitettu ja jatkui pitkin kevättä, kunnes sivusto lopulta avattiin 10.6.1999. Löysimme sähköpostiemme uumenista yhden todella esihistoriallisen version sivuston lähdekoodista ja pienen säätämisen jälkeen saimme tuon version sen verran toimivaksi, että siitä saatiin parit screenshotit kaiken kansan ihasteltavaksi. Tiedostot on luotu huhtikuussa 1999, eli pari kuukautta ennen sivuston avaamista ja muutamaa viikkoa ennenkuin sivuston ulkoasulle oli tehty varsinaisesti mitään. Se versio, joka kesäkuussa avattiin, näytti varsin erilaiselta kuin tämä kehitysversio. Mutta tässäpä tätä:

etusivu, ulkoasu mallia huhtikuu 1999, uutiset mallia 2009

uutissivu, ulkoasu mallia huhtikuu 1999, uutinen mallia maaliskuu 2009
Monille kävijöillemme sivuston ulkoasun uudistaminen on aina iso kynnyskysymys ja jos käyttäjäpalautetta katsoo, käytännössä kaikki muutokset ovatkin aina huonompaan suuntaan. Joten kenties pitäisikin palata takaisin tuttuun ja turvalliseen, eli ihan alkuperäiseen versioon sivuista?-)
Sellaista pientä historiaa löytyi tähänkin päivään.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.