Viikon TV-muistutus: Kenen tekijänoikeus?

Kaarlo Räihä
29. maaliskuuta, 2009 15:04

Tekijänoikeudet ovat herättäneet paljon keskustelua viimeisten vuosien aikana ja YLE esittää tänään sunnuntaina Ykkösdokumentti-sarjassaan asiaan liittyvän Kenen tekijänoikeus? -nimisen dokumentin.
Dokumentin englanninkielinen nimi on RiP: A remix manifesto ja se näytetään YLE TV1 -kanavalla kello 21.15 ja se uusitaan ensi viikon lauantaina kello 13.05. TV:ssä tapahtuvien esitysten lisäksi dokumentti tulee katsottavaksi myös Ylen Areena-palveluun.
YLE:n oma ohjelmaopas kuvaa dokumenttia seuraavasti: "Nettiaktivisti ja elokuvaaja Brett Gaylor tutkii dokumentissaan tekijänoikeuden käsitettä vertaisverkkojen aikakaudella. Aiemmin popmusiikin uudistajat, kuten The Rolling Stones, ammensivat vaikutteita omilta idoleiltaan, mutta nykyään suuryhtiöitten lobbaamat tekijänoikeuslait tekevät tämän mahdottomaksi." Ykkösdokumentissa haastatellaan mm. mash up -artisti Girl Talkia, joka käyttää musiikissaan pelkästään pätkiä toisten tekemästä musiikista; yksinhuoltajaäitiä, joka sai valtavat sakot ladattuaan laittomasti netistä musiikkia; ja Creative Commons -yhteisön perustajaa, joka tarjoaa lisenssejä materiaalin julkaisemiseen netissä.
Dokumentti on saanut maailmalla ristiriitaisen vastaanoton, sillä National Post -lehden arvostelussa dokumentti sai vain 1,5 tähteä, mutta elokuvafestivaaleilla se on ehtinyt kerätä jo muutaman yleisöpalkinnon.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.