Briteissä luvattomille lataajille tulossa kaistajarru?

Kaarlo Räihä
16. maaliskuuta, 2009 10:40

Britanniassa on pohdittu jo pitkään keinoja, joiden avulla tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista saataisiin hillittyä.
Aiemmin vastuu valvonnasta yritettiin sysätä kokonaan internet-operaattoreille, mutta myöhemmin tämä hanke todettiin liian hankalaksi lainsäädännön kannalta.
Nykyisen suunnitelman mukaan Britanniaan olisi tarkoitus perustaa internet-operaattoreiden ja mediajättien välistä yhteistyötä helpottava järjestö, jonka myötä luvattomien lataajien varoittamisesta tulisi velvoite kaikille operaattoreille.
Keskustelu muutosehdotusten ympärillä ei ole kuitenkaan vielä loppunut, vaan nyt keskustelua on herättänyt idea, jossa luvatonta lataamista harrastavien kuluttajien internet-yhteyttä hidastettaisiin tai vaihtoehtoisesti tiettyjen protokollien käyttö estettäisiin kokonaan.
Täten tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta lataava tai jakava kuluttaja voisi tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä saatujen valitusten jälkeen huomata, että hänen BitTorrent-tiedonsiirtonsa toimivat selvästi aiempaa hitaammin tai ne eivät toimi enää lainkaan. Kuluttajan internet-yhteyttä ei siis katkaista, mutta tekijänoikeuksien loukkaaminen vaikeutuisi ainakin hetkellisesti näiden estotoimien myötä.
Ehdotuksen mukaan tiedonsiirron jarruttaminen ja tietyn P2P-protokollan estäminen kokonaan ovat varattu niille tahoille, jotka saavat tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä useita valituksia, joten nämä keinot ovat tarkoitettu ensisijaisesti hidasteeksi niille tahoille, jotka siirtävät luvatta runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.