EFF: Applen uusi iPod Shuffle sisältää lisää DRM-suojauksia

Kaarlo Räihä
15. maaliskuuta, 2009 15:51

Apple julkaisi tällä viikolla uuden version iPod Shuffle -soittimesta. Kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta Yhdysvalloissa puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation) ei ole kuitenkaan tyytyväinen uuteen soittimeen, koska Apple lisäsi siihen uuden tunnistuspiirin soittimissa käytettäviä kuulokkeita varten.
iPod Shufflen pienehkön koon takia kuulokeulostulo on laitteen ainoa liitäntäoptio, ja kuulokkeiden lisäksi samaa ulostuloa käytetään myös USB-adapterille, jonka avulla onnistuu tiedostojen siirtäminen soittimeen. Kuulokeulostulon kautta tapahtuvat lisäksi kaikki muutkin soittimen ohjaustoiminnot, koska iPod Shufflen toimintonappulat ovat siirtyneet kuulokkeissa olevaan kaukosäädinyksikköön.
EFF:in mukaan muut valmistajat eivät voi kuitenkaan valmistaa uuden iPod Shufflen kanssa yhteensopivia laitteita ilman Applen hyväksyntää, sillä heidän täytyisi kiertää tunnistuspiirin käyttämät tunnistusmenetelmät, ja tällainen toiminta rikkoisi puolestaan Yhdysvalloissa voimassa olevaa DMCA-lakia (Digital Millennium Copyright Act). Jos muut valmistajat haluavat siis tuoda markkinoille esim. omat kaukosäädinyksiköllä varustetut iPod Shuffle -yhteensopivat kuulokkeet, täytyisi heidän ostaa sopiva piiri Applelta.
Tämä osoittaa EFF:in tiedotteen mukaan sen, että DRM-suojaukset ovat tarkoitettu kilpailun rajoittamiseen ja innovaatioiden estämiseen, eivätkä tekijänoikeuksien suojeluun.
EFF:illä ei myöskään ymmärretä sitä, miksi ihmiset eivät valita Applelle asiasta. Jos samanlaista toimintaa harrastaisi esim. Microsoft tai Ford, olisi valitusten määrä EFF:in mukaan paljon suurempi.
Viimeksi EFF ja Apple väänsivät kättä iPhone-matkapuhelinten jailbreak-oikeuksista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.