Torrentsivusto oikeuteen tekijänoikeusjärjestöä vastaan

Matti Robinson
13. maaliskuuta, 2009 11:02

Tekijänoikeusjärjestöt ovat käyneet taistelua BitTorrent-sivustoja vastaan ahkerasti viime vuodet. Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä roolit kääntyivät päälaelleen, sillä kanadalainen isoHunt-sivusto päätti ottaa varaslähdön ja haastaa CRIA:n (The Canadian Recording Industry Association) käräjille ensin.
Sivuston perustajan Gary Fungin mukaan kyseessä on ennaltaehkäisevä menettely, jotta selvyys palvelun laillisuuteen saataisiin mahdollisimman halvalla ja nopeasti. Sivusto pyysi oikeutta määrittelemään onko .torrent-tiedostoja etsivä hakukone laillinen. Tämä siksi, että käsittelyaika on huomattavasti lyhyempi, jos palvelun laillisuus varmistetaan kuin, että sen laillisuutta epäillään.
Fung kertoo TorrentFreakille, että vetoomuksessa kerrottiin palvelun toimintaperiaatteesta, joka on sama kuin esimerkiksi Googlen filetype-haulla. Googlestakin voi etsiä torrent-tiedostoja, jolloin haku palauttaa yhtälailla laillista tai laitonta sisältöä. Lisäksi vetoomuksessa tehtiin selväksi, että sivuston indeksoimat .torrent-tiedostot ovat ainoastaan metadataa eikä varsinaisia ladattavia tiedostoja.
CRIA puolestaan haluaa laajempaa ja siten myös kalliimpaa käsittelyä sivuston laillisuudesta. Ensimmäisen päivän jälkeen CRIA:n toive toteutui ja oikeus päätti vetoomuksen laajemmasta käsittelystä.
"Tuomarin mielestä asiat ovat monimutkaisia ja seuraukset kauaskantavia sekä oikeudellisesti että teknisesti, joten täysi oikeudenkäynti on aiheellinen", kertoi Gary Fung.
Oikeudenkäynti jatkuu myöhemmin täysimittaisena ja sitä voi seurata myös Twitterin välityksellä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.