Yhdysvalloissa halutaan varoitukset P2P-ohjelmiin

Kaarlo Räihä
11. maaliskuuta, 2009 15:20

Vaikka P2P-ohjelmiin liittyvä negatiivinen uutisointi liittyy yleensä ohjelmilla tehtyihin tekijänoikeusloukkauksiin, voi P2P-ohjelmien käyttäminen aiheuttaa myös muita ongelmia. Yksi näistä ongelmista on luottamuksellisen tiedon erheellinen jakelu, jota voi tapahtua, kun väärin konfiguroitu P2P-ohjelmaa jakaa huomaamatta esim. yrityssalaisuuksia tai yksityisiä valokuvia kaikkien saataville.
Nyt Yhdysvalloissa halutaan puuttua tähän ongelmakohtaan uuden lakiesityksen avulla, joka pakottaisi tiedostojen jakamiseen tarkoitettujen P2P-ohjelmien tekijät noudattamaan tiettyjä käytäntöjä ohjelmiensa suhteen.
Ensimmäinen uudistus olisi se, että P2P-ohjelman pitäisi kertoa selvästi kuluttajille sen mahdollistavan tiedostojen jakamisen. Tämän ilmoituksen pitäisi tapahtua ohjelman asentamisen yhteydessä, jolloin kuluttaja voisi keskeyttää ohjelman asennuksen ilmoituksen yhteydessä, jos ajatus tietokoneella olevien tiedostojen jakamisesta ei miellytä.
Toinen uudistus liittyy jaettavien tiedostojen valitsemiseen. P2P-ohjelmien pitäisi nimittäin ilmoittaa selkeästi kuluttajille mitä tiedostoja ohjelma aikoo jakaa P2P-verkkoihin. Jos kuluttaja ei hyväksy näiden tiedostojen jakamista, ei P2P-ohjelma saisi ottaa yhteyttä P2P-verkkoon.
Kolmas uudistus tekisi puolestaan laittomaksi sellaisten P2P-ohjelmien kehittämisen, jotka yrittävät estää esim. ohjelman poistamisen koneelta tai sen sulkemisen.
Mahdollisen lakimuutoksen todellisten hyödyt voisivat kuitenkin jäädä olemattomiksi, koska vain harvoja tiedostojen vaihtoon tarkoitettuja P2P-ohjelmia kehitetään Yhdysvalloissa. Täten kuluttajat voisivat edelleen ladata internetistä useita P2P-ohjelmia, jotka eivät noudattaisi uutta lakia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.