Britannian YouTubesta hävisi sisältöä tekijänoikeuskiistan takia

Kaarlo Räihä
10. maaliskuuta, 2009 13:07

YouTuben ongelmat tekijänoikeuksien kanssa ovat jälleen jatkuneet, kun yritys ilmoitti, ettei se ole päässyt sopuun tekijänoikeuksista Britanniassa musiikinkustantajia edustavan Performing Right Societyn (PRS) kanssa. Tämän johdosta YouTube esti maanantaina Britanniasta tulevien surffaajien pääsyn tiettyihin videoihin.
YouTuben ja PRS:n välinen aiempi sopimus umpeutui aiemmin tänä vuonna. Osapuolet ovat yrittäneet neuvotella uutta sopimusta, mutta YouTuben mukaan PRS vaati nyt moninkertaisia tekijänoikeuskorvauksia aiempaan sopimukseen verrattuna. Näiden vaatimusten myötä yksittäisen videon näyttämiskustannukset ylittäisivät YouTuben omien laskelmien valossa videon yhteydessä näkyvien mainosten tuomat tulot, jolloin videoiden näyttäminen Britanniassa tuottaisi YouTubelle tappiota.
PRS ei ole myöskään osannut kertoa videopalvelulle mitkä kaikki kappaleet se voi lisensoida YouTubelle, jonka takia YouTube on suhtautunut nihkeästi osapuolien välisiin neuvotteluihin.
PRS:n johtajana tunnettu Steve Porter oli pettynyt siihen, että YouTube esti tiettyjen videoiden katselun. Porterin mukaan YouTuben toimet ovat haitallisia sekä kuluttajille että musiikkia tekeville tahoille.
Erimielisyyksistään huolimatta osapuolet jatkavat edelleen neuvotteluita sopivista korvauksista, joten toivottavasti Britanniassa asuvat kuluttajat pääsevät taas pian katsomaan ja kuuntelemaan YouTuben videoita entiseen tapaan.
YouTuben lisäksi mm. Pandora, MySpace UK ja Imeem ovat kokeneet viimeisen vuoden aikana ongelmia Britanniassa tekijänoikeuskorvausten suunnalta. Pandoralle ongelmat olivat Britanniassa niin suuret, että yritys lopetti siellä toimintansa kokonaan, joten paikalliset tekijänoikeusjärjestöt eivät tunnu juuri antavan armoa sopimusten osalta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.