Ruotsin poliisi takavarikoi yhden Sunnydale-topsiten palvelimista

Kaarlo Räihä
7. maaliskuuta, 2009 17:53

Warez-ryhmien iloinen arki koki pari viikkoa sitten ikävän kolauksen, kun Ruotsin poliisi teki ratsian tiloihin, joista löytyi yksi Sunnydale-nimisen topsite-palvelinryppään palvelimista.
Poliisin mukaan Sunnydale-topsite käsittää 10 palvelinta, joiden kiintolevyille on tallennettu yli 65 teratavun edestä tekijänoikeudella suojattua materiaalia, kuten elokuvia, ohjelmia ja TV-sarjojen jaksoja.
Poliisia jutun tutkimuksissa avusti tekijänoikeuksia Ruotsissa puolustava Antipiratbyrån, jonka palkkalistoille kuuluva juristi Henrik Pontén kiitti poliisia erinomaisesta työstä. Ponténin mukaan kyseessä oli Ruotsin historian suurin topsite-ratsia, jonka lisäksi ratsia nousee korkealle sijalle myös kansainvälisissä vertailuissa. Antipiratbyrånin tietojen mukaan poliisin takavarikoimalle palvelimelle oli tallennettu tietoa 16 000 elokuvan verran.
Ponténin mukaan lähes kaikki The Pirate Bayn avulla ladattavissa olevat tekijänoikeudella suojatut tiedostot ovat alun perin kotoisin Sunnydalen palvelimilta. TPB:n ylläpitäjä Peter Sunde kuitenkin kiisti tämän väitteen, koska TPB:lle torrent-tiedostoja on lähettänyt yli 800 000 ihmistä, joilla kaikilla ei ole luonnollisesti ollut pääsyä Sunnydalen palvelimille. Sunde piti kuitenkin mahdollisena sitä, että Sunnydalen tarjonnasta valtaosa on päätynyt lopulta myös TPB:n avulla ladattavaksi.
Pontén mukaan poliisi keskittyy seuraavaksi takavarikoitua palvelinta pyörittäneen henkilön tutkintaan ja Antipiratbyrån jatkaa puolestaan muiden topsite-palvelinten etsimistä.
Topsite-palvelimien avulla tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvattomaan levittämiseen keskittyvät ryhmät voivat vaihdella keskenään tuotoksiaan. Tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien epäonneksi topsite-palvelimien materiaalia päätyy kuitenkin usein jakoon myös P2P-verkkoihin ja piraattituotteita valmistavien tahojen haltuun, jonka takia tekijänoikeusjärjestöt yrittävät sulkea näitä topsite-palvelimia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.