Syyttäjä haluaa The Pirate Bayn ylläpitäjille vankeusrangaistuksen

Kaarlo Räihä
2. maaliskuuta, 2009 21:22

The Pirate Bay -palvelun (TPB) ylläpitäjiä vastaan käytävä oikeustaistelu jatkui tänään syyttäjä Håkan Roswallin loppuyhteenvedolla, jossa hän vaati The Pirate Bayn ylläpitäjille vuoden vankeustuomiota.
Roswallin aloitti puheenvuoronsa sanomalla kaikkien rikosten tapahtuneen Ruotsissa, jonka johdosta ylläpitäjät voidaan tuomita. Roswall sanoi TPB:n palvelinten sijainneen rikosten tekohetkellä Ruotsissa, ja lisäksi hän sanoi palvelinta käyttäneiden ihmisten rikkoneen lakia Ruotsissa, vaikka he olisivatkin ottaneet palvelimiin yhteyttä Ruotsin ulkopuolelta.
Roswallin mukaan TPB:tä ei voi myöskään laskea palveluntarjoajaksi, joten jutun suhteen ei tarvitse kuulla EU-tuomioistuimen kantaa asiaan. Puolustuksen asianajajat ovat kuitenkin toista mieltä tästä asiasta.
Roswall jatkoi seuraavaksi tekniikkaan liittyvien yksityiskohtien kertomisella. Roswallin mukaan oikeuden ei tarvitse ottaa kantaa BitTorrent-tekniikan laillisuuteen, vaan siihen mitä TPB:n ylläpitäjät tekivät kyseisellä tekniikalla. Roswall sanoi TPB:n trakkereiden olevan tärkeässä roolissa tekijänoikeusrikoksissa. Roswall mainitsi jutussa korkeimman oikeuden aiemman päätöksen, jonka mukaan keskustelufoorumia pyörittänyt henkilö voidaan tuomita tekijänoikeusrikoksista rangaistuksiin, jos foorumi on avustanut ihmisiä tekijänoikeusrikoksissa. Roswall haluaa saman päätöksen pätevän myös TPB:n oikeusjutussa.
Roswall sanoi kaikkien neljän syytetyn pyörittäneen TPB:tä. Fredrik Neij ja Gottfrid Svartholm kertoivat asian itse oikeudessa, ja Roswallin mukaan Peter Sunde ei ole pelkästään TPB:n mediavastaava, vaan hän on myös säätänyt TPB:n laitteita, jonka lisäksi hän kommunikoi mainoksia myyneen Daniel Odedin kanssa. Carl Lundström toimi Roswallin mukaan puolestaan sivuston taloudellisena tukena.
Roswall jatkoi raha-asioiden parissa, kun hän arveli TPB:ssa näkyneiden mainosten tuottaneen noin 11,6 miljoonaa kruunua. Tästä summasta ylläpitäjille olisi Roswallin mukaan päätynyt noin 5-10 miljoonaa kruunua. Svartholm mietti Roswallin selityksen jälleen ääneen, mihin nämä rahat oikein olivat sitten päätyneet, koska hän ei ollut tällaisia summia nähnyt.
Seuraavaksi Roswall vaati ylläpitäjille vankeusrangaistusta ja TPB:n palvelinten takavarikointia, jotta tekijänoikeusrikokset eivät jatkuisi. Svartholm oli yllättänyt lyhyestä vankeusrangaistuksesta, sillä hän odotti, että Roswall vaatisi ylläpitäjille ainakin kahden vuoden vankeusrangaistusta.
Roswallin jälkeen oman puheenvuoronsa käytti IFPI:n asianajaja Peter Danowsky, joka painotti ettei juttu liity tiedostojen jakamisen tekniikkaan, vaan tiedostojen jakamisella tehtyihin tekijänoikeusrikoksiin. Danowskyn mukaan tarkoitus on selvittää se, että ovatko ylläpitäjät rikkoneet lakia. Danowsky painotti, että maailmalla on muitakin samanlaisia sivustoja, mutta tämä oikeusjuttu käsittelee ainoastaan TPB:tä.
Danowsky jatkoi sanomalla, ettei TPB:tä voi verrata Googleen, koska Google tekee yhteistyötä tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien kanssa estääkseen tekijänoikeusrikokset. TPB puolestaan vain pilkkaa Danowskyn mukaan tekijänoikeusjärjestöjä ja mediajättejä. Danowsky muistutti myös paikalla olevia tahoja siitä, että TPB:ltä löytyy paljon enemmän tekijänoikeusloukkauksia mahdollistavia torrent-tiedostoja kuin mitä syyttäjä on oikeusjutun aikana osoittanut.
Seuraavaksi Danowsky vertasi TPB:tä netissä toimiviin musiikin latauspalveluihin. Danowskyn mukaan TPB ei kuitenkaan peri käyttäjiltään maksua, jonka lisäksi TPB pitää mainostulot itsellään, eikä se jaa näitä mainostuloja levy-yhtiöille tai artisteille. Tämä toiminta on aiheuttanut levy-yhtiöille sekä taloudellisia että maineellisia vahinkoja, jotka TPB:n pitää Danowskyn mukaan korvata.
Tämän jälkeen Danowsky hyökkäsi jälleen mediaprofessori Roger Wallacen torstaisten lausuntojen kimppuun. Danowskyn mukaan levy-yhtiöiden johtajat osaavat arvioida luvattoman lataamisen aiheuttamat tappiot paremmin kuin osa-aikainen professori. Danowsky vertasi Wallacen kirjoitusten uskottavuutta lehtien pääkirjoituksiin, joten Danowskyn ja Wallacen välinen suhde ei näytä kovin lämpimältä.
Danowskyn mukaan musiikin luvaton verkkojakelu on yhtä haitallista kuin fyysinen piraattikopioiden kauppaaminen ja levittäminen.
Myös Danowsky vetosi puheessaan taloudellisiin asioihin, sillä hänen mukaansa TPB:n tarkoitus on tehdä rahaa sivuston pyörittämisellä.
Danowsky otti lyhyesti esiin myös Finreactorin jutun, jossa hän kertoi palvelua pyörittäneiden tahojen saaneen rangaistuksia.
Danowskyn jälkeen vuoroon tuli Antipiratbyrånin Henrik Pontén, joka puhui hyvin lyhyesti. Ponténin mukaan ylläpitäjät tiesivät palvelun toiminnan olevan lain vastaista, mutta he jatkoivat silti palvelun pyörittämistä. Myös Pontén sanoi TPB:n toiminnan olleen voittoa tavoittelevaa, koska TPB oli tehnyt voittoa mainostuloilla.
Pontén vaatii syyttäjän tavoin ylläpitäjille vankeusrangaistusta, jotta sivuston toiminta saadaan pysäytettyä ja uudet tekijänoikeusrikokset estettyä.
Ponténin mukaan poliisit eivät voi jahdata jokaista TPB:n avulla tekijänoikeusrikoksia tekevää henkilöä, jonka takia TPB:n ylläpitäjien pitää kantaa taloudellinen ja oikeudellinen vastuu tekijänoikeusrikoksista. Pontén sanoi kuitenkin, että TPB:n ylläpitäjät voivat pyytää rahaa myös palvelun käyttäjiltä, jotta tekijänoikeuskorvaukset saadaan maksettua.
Viimeisenä vuoroon tuli Hollywoodin elokuvastudioita edustava Monique Wadsted, joka sanoi TPB:n ylläpitäjien olevan pahempia rikollisia kuin ne henkilöt, jotka jakelevat TPB:n avulla luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia, koska ylläpitäjät tekivät toiminnallaan rahaa, joista he eivät maksaneet osuuksia mediajäteille tai tekijänoikeusjärjestöille.
Tämän jälkeen Wadsted luetteli muita Pohjoismaissa käytyjä vastaavia oikeudenkäyntejä, joissa palvelun pyörittäjiä on rangaistu sen avulla tapahtuneista tekijänoikeusrikoksista. Wadstedin mukaan lait ovat pitkälti samat kaikissa Pohjoismaissa, joten myös TPB:n ylläpitäjiä pitäisi rangaista.
Wadsted sanoo kaikkien ylläpitäjien olevan syyllisiä, koska he kaikki tiesivät, että TPB:n avulla voidaan jaella tekijänoikeuksien rikkomista helpottavia torrent-tiedostoja.
Myös Wadsted haluaisi nähdä ylläpitäjät vankilassa, koska he ovat tehneet rikoksia, joiden avulla he ovat ansainneet rahaa. Wadsted pelkää lisäksi sivuston toiminnan jatkuvan normaalisti, jos ylläpitäjille ei tehdä selväksi toiminnan laittomuutta, jonka takia rangaistuksen pitäisi olla ankara.
Huomenna juttu jatkuu puolustuksen loppuyhteenvedoilla ja jos aikatauluihin ei tule ihmeempiä muutoksia, on oikeuskäsittelyn päätös edessä keskiviikkona.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.