HelMet-kirjastosta voi lainata Blu-ray-elokuvia ja konsolipelejä

Kaarlo Räihä
2. maaliskuuta, 2009 23:58

Vaikka kirjastojen pääasiallisena tarkoituksena on kirjojen lainaaminen, on useista kirjastoista saanut lainattua jo vuosien ajan myös muuta viihdettä, kuten DVD-elokuvia ja musiikki-CD:eitä.
Nyt viihteen tarjonta on laajentunut ainakin yhdessä kirjastossa huomattavasti, sillä HelMet-kirjasto (Helsinki Metropolitan Area Libraries) lainaa ihmisille nykyään myös Blu-ray-elokuvia ja konsolipelejä.
Kirjaston tarjonta Blu-ray-elokuvien osalta kattaa yli 30 nimikettä ja pelikonsolien pelejä löytyy puolestaan alle kymmenen kappaletta (pelejä löytyy Xbox 360-, PlayStation 3- ja Wii-konsoleille). Pelien vähäiseen tarjontaan tulee parannusta kevään aikana, kun pelien toimittajat kilpailutetaan.
Blu-ray-elokuvien valikoima paranee myös jatkossa, mutta mitään räjähdysmäistä kasvua ei tarjontaan ole luvassa. Informaatikko Anna-Maija Mäki-Fränti Helsingin kaupunginkirjastosta kertoi Vartti.fi-verkkojulkaisulle, että kirjastoihin hankitaan yleensä ensisijaisesti elokuvan DVD-julkaisu ja mahdollinen Blu-ray-julkaisu vasta tämän jälkeen. Blu-ray-tarjontaa laajennetaan elokuvaklassikoilla, joiden uskotaan olevan näyttäviä uudessa formaatissa.
Mäki-Fräntiä huolestuttaa Blu-ray-elokuvien kestäminen lainaajien käsittelyssä, jonka takia esim. lastenelokuvien Blu-ray-julkaisuja ei ole juuri kirjastoon hankittu. Jos vanhemmalle kohderyhmälle tarkoitetut Blu-ray-elokuvat kestävät normaalia käyttöä, tulee tarjolle myös perheen pienemmille tarkoitettuja Blu-ray-elokuvia.
Blu-ray-elokuvien ja konsolipelien vakiokorvaushinnat ovat katoamis- ja vahingoittumistapauksissa aikuisten aineiston osalta 42 euroa per tuote ja lasten aineiston osalta puolestaan 17 euroa per tuote. Blu-ray-elokuvien ja konsolipelien laina-aika on seitsemän vuorokautta ja samanaikaisesti lainassa voi olla viisi Blu-ray-elokuvaa ja viisi konsolipeliä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.