Halvat Blu-ray -soittimet pian todellisuutta?

Petteri Pyyny
25. helmikuuta, 2009 23:28

Kolme optisen tekniikan ja siihen liittyvien patenttien jättiläistä Sony, Panasonic ja Philips ilmoittivat tänään uudesta, yhtenäisestä Blu-ray -tekniikan lisensointimallista.
Nykyisellään Blu-ray -soittimien valmistus on keskittynyt isoille valmistajille pitkälti soittimiin liittyvän lisensointisekamelskan vuoksi. Standardinmukainen Blu-ray -soitin tukee Blu-ray -levyjen lisäksi myös DVD-levyjä sekä CD-levyjä. Ja jokainen näistä teknologioista sisältää vuoren patentteja, jotka pitää lisensoida erikseen eri tahoilta.
Nyt tehdyllä päätöksellä kaikki Blu-ray -tekniikan patentit voidaan lisensoida yhden organisaation kautta, yhdellä kiinteällä hinnalla. Uudet maksut leikkaavat lisenssikuluja noin 40 prosenttia ja itse lisensoimisprosessiin liittyviä kuluja vielä enemmän.
Tämän vuoden kesällä aloittavan lisensointiorganisaation nimi on vielä hämärän peitossa, mutta itse maksut ovat jo tiedossa:

Vertailun vuoksi DVD-soittimista peritty lisenssimaksu oli vielä muutama vuosi sitten $15 ja $20 väliltä soitinta kohti. Nykyisellään halvimmat Blu-ray -soittimet maksavat Suomessa hieman alle 200 euroa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.