The Pirate Bayn jutussa näkyi jälleen syyttäjän osaamattomuus

Kaarlo Räihä
24. helmikuuta, 2009 17:34

The Pirate Bay -palvelun ylläpitäjiä vastaan käytävä oikeustaistelu jatkui tänään syyttäjä Håkan Roswallin paikalle pyytämillä todistajilla, joiden esittämien todisteiden taso ei päätä huimannut.
Roswall kertoi aluksi, ettei hän aio pyytää kolmea aiemmin mainittua henkilöä todistamaan oikeusjutussa. Syyttäjä ei siis tarvitse Piratbyrånin Tobias Anderssonin, John Stéenmarkin tai poliisi Jim Keyzerin lausuntoja. Andersson pääsee kuitenkin tositoimiin vielä huomenna, kun TPB-ylläpitäjien asianajajat kyselevät häneltä asioita.
Tämän jälkeen Roswall muutti jälleen TPB-ylläpitäjien syytteitä. Uusien syytteiden mukaan kaikki TPB:n tarjoamat palvelut eivät enää ole välttämättömiä tekijänoikeusrikosten kannalta. Roswall lisäsi myös uusia syytekohtia, joissa syytetään TPB:n ylläpitäjiä torrent-tiedostojen säilömisestä ja käyttäjille annetusta mahdollisuudesta lähettää torrent-tiedostoja TPB:n palvelimille.
Seuraavaksi Roswall marssitti todistajiksi äänitealan etuja kansainvälisesti puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) asianajaja Magnus Mårtenssonin, joka selitti oikeudessa kuinka hän oli ladannut tekijänoikeudella suojattua musiikkia Azureus-ohjelman ja TPB:n palvelimilta ladattujen torrent-tiedostojen avulla. Mårtensson näytti oikeudessa latauksen yhteydessä ottamiaan kuvankaappauksia, mutta puolustus halusi nähdä tarkempia tietoja latauksesta, kuten todisteita siitä, että Azureus-ohjelma oli ottanut latauksen yhteydessä yhteyttä TPB:n trakkerille. Mårtenssonilla ei kuitenkaan ollut esittää mitään tällaisia todisteita.
Mårtenssonin jälkeen vuoroon tuli tekijänoikeuksia puolustavan Antipiratbyrånin edustaja Anders Nilsson, jonka esittämät todisteet olivat yhtä huonoja. Nilsson kertoi ladanneensa uTorrent-ohjelman ja TPB:n palvelimilta saatujen torrent-tiedostojen avulla useita pelejä ja elokuvia, mutta hänkään ei voinut esittää mitään todisteita siitä, että uTorrent-ohjelma olisi jossain vaiheessa ottanut yhteyttä TPB:n trakkerille.
Nilssonin mukaan suurin osa TPB:n kautta ladattavista torrent-tiedostoista mahdollistaa tekijänoikeusloukkaukset, mutta kun puolustus kysyi jotain todisteita tälle väittämälle, ei Nilssonilla ollut mitään dokumentteja sanojensa tueksi. Nilsson myönsi lopulta, että kyseessä oli ainoastaan hänen mielipiteensä asiasta.
Tiistain oikeuspäivä kesti ainoastaan kaksi tuntia ja tapauksen käsittely jatkuu huomenna, jolloin todistamaan saapuu mm. IFPI:n toimintaa johtava John Kennedy.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.