TPB-blokin puuttuminen vie operaattorin oikeuteen Norjassa?

Kaarlo Räihä
23. helmikuuta, 2009 12:38

Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajärjestöt eivät juuri pidä The Pirate Bay -sivustosta (TPB), jonka takia sivustolle pääsemistä on yritetty estää useissa maissa. Nyt näiden maiden joukkoon on mahdollisesti liittymässä myös Norja, kun internet-operaattori Telenoria on vaadittu estämään asiakkaidensa pääsy TPB-sivustolle.
Telenor on Norjan suurin internet-operaattori asiakkaissa mitattuna, sillä yrityksen internet-yhteyksiä käyttää ainakin 650 000 taloutta. Vaatimuksen taustalla seisovat äänitealan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) ja Norjan elokuvajärjestöt. Nämä tahot lähettivät Telenorille toissa viikolla kirjeen, jossa halutaan yrityksen estävän asiakkaidensa pääsyn TPB-sivustolle seuraavan 14 päivän aikana. Jos asiakkaiden pääsyä TPB-sivustolle ei estetä, haastavat osapuolet Telenorin oikeuteen.
Norjassa IFPI:ä edustava Marte Thorsby uskoo Norjan lakien vastaavan Tanskan lakeja, joten ihmisten pääsyn estäminen TPB:n sivustolle pitäisi onnistua myös Norjassa. Thorsbyn mukaan heillä on todisteita siitä, että Telenorin asiakkaat jakavat tekijänoikeudella suojattua materiaalia TPB-sivuston avulla. Näiden todisteiden avulla IFPI uskoo saavansa TPB-blokin toimintaan Norjassa.
Tekijänoikeusjärjestöt uskovat asian menevän oikeuteen, koska he eivät pidä todennäköisenä, että Telenor suostuisi vapaaehtoisesti estämään asiakkaidensa pääsyn TPB:lle. Thorsby sanoo tekijänoikeusjärjestöjen yrittäneen tehdä yhteistyötä paikallisten operaattoreiden kanssa, mutta operaattorit eivät aio suostua estotoimiin ilman oikeuden määräystä.
Tekijänoikeuksia puolustavat tahot aikovat Tanskan tyyliin haastaa Norjassa oikeuteen ainoastaan yhden internet-operaattorin, koska oikeuden lopullinen tuomio asiasta koskee kaikkia paikallisia internet-operaattoreita.
Tanskassa korkein oikeus ei ole vielä antanut päätöstä maassa voimassa olevasta TPB-blokista. Todennäköisesti myös Norjassa asiasta väännetään kättä korkeimpaan oikeusasteeseen saakka.
Tanskassa ja Norjassa tehtyjen pelinavausten myötä vastaavia toimia voitaneen odottaa sekä Suomessa että Ruotsissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.