P2P-liikenteen suosio on laskussa sanoo ipoque

Kaarlo Räihä
22. helmikuuta, 2009 16:05

Internet-liikenteen hallintaan ja analysointiin erikoistunut ipoque-yritys on julkaissut tietoja tutkimuksestaan, jossa todetaan P2P-liikenteen suosion vähentyneen vuoden 2008 aikana.
Tutkimuksessa selvisi, että P2P on edelleen suurin internet-liikenteen luoja. Suosituinta P2P on Itä-Euroopassa, jossa viime vuonna P2P-liikenteen osuus kaikesta internet-liikenteestä oli noin 70 prosenttia. Vähiten P2P kiinnosti ihmisiä Pohjois-Afrikka, jossa P2P:n osuus kaikesta internet-liikenteestä oli 43 prosenttia.
P2P-liikenteen osalta suosituin protokolla tiedostojen vaihtoon on BitTorrent, jonka jälkeen toisen sijan itselleen kaappaa ed2k, jota hyödyntävät mm. eMule- ja eDonkey-ohjelmat.
Suosiostaan huolimatta P2P-liikenteen osuus on kuitenkin laskussa, jos vuoden 2008 lukemia verrataan vuoden 2007 lukemiin. Vuoteen 2007 verrattuna P2P-liikenteen lasku oli erityisen merkittävää Itä-Euroopassa, jossa P2P:n osuus tippui noin 13,5 prosenttiyksikköä vuoden aikana. Tämän osuuden tippuminen selittyy ipoquen mukaan osittain erilaisten videopalveluiden ja tiedostojenjakosivustojen suosion kasvamisella, jolloin kuluttajat pääsevät haluamaansa sisältöön kiinni suoraan internet-selaimella, eikä heidän tarvitse täten käynnistää P2P-ohjelmaa latauksia varten.
Tutkimusta varten ipoquen työntekijät analysoivat 1,3 petatavun (1 300 000 gigatavun) edestä internet-liikennettä kahdeksassa maailmankolkassa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.