Tekijänoikeusjärjestöt perustelivat TPB-korvausvaatimuksia

Kaarlo Räihä
19. helmikuuta, 2009 0:24

The Pirate Bay -palvelun (TPB) ylläpitäjiä vastaan käytävän oikeustaistelun kolmas päivä kului pitkälti siihen, että tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit perustelivat oikeudelle suuria korvausvaatimuksia.
Äänitealan etuja kansainvälisesti puolustavan IFPI:n lakihenkilö Peter Danowsky sanoi IFPI:n korvausvaatimusten tulevan suoraan siitä rahasummasta, jonka TPB olisi joutunut maksamaan, jos se olisi lisensoinut järjestöltä kansainvälisen jakeluoikeuden kappaleisiin, joita TPB:tä käyttävät henkilöt jakelevat keskenään.

Poikkeuksena IFPI mainitsee The Beatlesin musiikin, josta pyydettävä lisensointimaksu on kerrottu kymmenellä, koska netistä ei voi ladata laillisesti The Beatlesin tuotantoa. Tämän kymmenellä kertominen kohdistuu myös sellaiseen musiikkiin, jota TPB:n käyttäjät ovat jaelleet toisilleen ennen kyseisen musiikkikappaleen tai albumin virallista julkaisua.
Danowsky ei myöskään usko ylläpitäjien aiemmin esittämiä väitteitä heidän rahattomuudesta. Danowskyn mukaan TPB:tä voi verrata järjestäytyneeseen rikollisuuteen, jonka avulla on tehty runsaasti voittoa. Peter Sunde kommentoi tilannetta Twitter-sivuston kautta sanomalla, että jos hänellä todella olisi paljon rahaa, olisi joku varastanut ne häneltä.

Sonyn edustaja huomautti puolestaan TPB:n käytännöstä olla poistamatta torrent-tiedostoja, joiden avulla on mahdollista jaella luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Tämän lisäksi hän mainitsi myös ylläpitäjien solvaavat vastaukset, joita Sony oli saanut yrityksen esittämiin poistopyyntöihin. Sonyn mukaan TPB on aiheuttanut vahinkoa yrityksen maineelle, jonka lisäksi korvauksia vaaditaan menetetyistä myynneistä.

Elokuva- ja peliteollisuutta jutussa edustava Antipiratbyrån perusteli tekijänoikeusjärjestön hakemia korvauksia samoilla perusteilla kuin IFPI. Antipiratbyrånin Henrik Pontén sanoi summan kuitenkin kaksinkertaistuneen, koska sen edustamien yritysten maine on kärsinyt TPB:n toimien takia.

Pontén puhui ns. goodwill-tappioista, joita oli tullut mm. siitä, että elokuvien lataamisen mahdollistaneita torrent-tiedostoja oli näytetty surffaajille samalla sivulla seksipalveluja mainostavien mainosbannereiden kanssa.

Hollywoodin elokuvajättejä edustanut Monique Wadsted kertoi puolestaan esim. Prison Break -sarjan (Pako) jaksojen lataamisen mahdollistaneiden torrent-tiedostojen olleen jaossa TPB:ssä ennen näiden jaksojen virallista ensiesitystä, jonka takia korvausvaatimukset olivat tavallisia lisensointimaksuja korkeampia. Tämän lisäksi Wadstedin edustamien tahojen korvausvaatimuksia nostivat DRM-suojauksien puuttumiset jaossa olleista mediatiedostoista.

Päivän lopuksi ylläpitäjien asianajajat aloittivat oman urakkansa. Ylläpitäjien asianajajat olivat yhtä mieltä siitä, että TPB ei riko lakeja, vaan mahdolliset tekijänoikeusrikokset tapahtuvat palvelua käyttävien tahojen välillä. Asianajajat painottivat myös sitä, etteivät ylläpitäjät ole kannustaneet ihmisiä tekijänoikeusrikoksiin.

Fredrik Neijin asianajaja kertoi mm. etteivät TPB:n sivustolla näkyneet latausmäärät pitäneet paikkaansa ohjelmointivirheen takia, jonka johdosta kyseisiä numeroarvoja ei tulisi käyttää todisteena. Lisäksi asianajaja tähdensi, että TPB:ltä löytyviä torrent-tiedostoja voi ladata myös muilta palvelimilta.

Carl Lundströmin asianajaja vetosi puolestaan sähköistä kaupankäyntiä koskevaan EU-direktiiviin, joka poistaa informaatiopalveluita tarjoavilta tahoilta vastuun palveluiden kautta siirrettävästä sisällöstä.

Gottfrid Svartholmin asianajaja jatkoi myös samalla linjalla toteamalla, että TPB:stä löytyvät torrent-tiedostot ovat palvelua käyttävien henkilöiden luomia, eivätkä ne ole täten TPB:n vastuulla.

Torstaina tapauksen käsittely jatkuu puolustuksen puheenvuoroilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.