Kanadassa viranomaiset saavat asiakastiedot operaattoreilta ilman etsintälupaa

Kaarlo Räihä
15. helmikuuta, 2009 14:32

Monissa maissa paikalliset viranomaiset eivät pääse käsiksi internet-operaattoreiden asiakastietoihin ilman oikeuden määräystä, mutta Kanadassa asiaa näyttää olevan toisin. Paikallinen korkeuden oikeuden tuomari on nimittäin todennut lapsipornoa käsittelevän oikeusjutun yhteydessä, että viranomaiset voivat hakea internet-operaattoreilta IP-osoitteen perusteella asiakkaan tiedot, eikä viranomaisten tarvitse hakea oikeudelta lupaa kyseiseen toimintaan.
Tuomari Lynne Leitchin mukaan kuluttajat eivät voi odottaa yksityisyyden suojan turvaavan heidän henkilötietojaan viranomaisilta. Tuomarin mukaan operaattoreiden asiakastietoja voi verrata viranomaisille tarkoitettuun puhelinluetteloon.
Vaikka päätös helpottaa huomattavasti viranomaisten elämää, on päätös monien yksityisyyttä puolustavien tahojen mukaan täysin väärä. Pelkona ovat menetelmän väärinkäytöstä johtuvat ongelmat, koska ilman tuomarin hyväksyntää tehtyjen pyyntöjen seuraaminen on hankalaa, jolloin liian uteliaat viranomaiset voisivat selvitellä esim. tietyillä keskustelufoorumeilla käyvien henkilöiden nimet ja osoitteet.
Lakiprofessori James Stribopoulosin mukaan kuluttajille ei ole pian yksityisyyttä internetissä, jos Leitchin päätöstä ei kumota.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.