Tutkijat: Pirate Bayn sulkeminen jumiuttaisi torrent-liikenteen

Kaarlo Räihä
13. helmikuuta, 2009 15:34

The Pirate Bayn (TPB) suosio torrent-piireissä on valtaisa ja nyt tutkijat pelkäävätkin, että TPB:n sulkeminen tai palveluun kohdistuvat pidempiaikaiset ongelmat voisivat pahimmassa tapauksessa jumiuttaa monet julkiset torrent-trakkerit.
Delftin teknillisessä yliopistossa toimiva tutkija Raynor Vliegendhart kertoi TorrentFreak-sivustolle, että TPB:n suuren suosion vuoksi sen alasajo siirtäisi valtavan määrän torrent-liikennettä muille julkisille torrent-trakkereille, jotka eivät todennäköisesti kestäisi tätä liikennemäärän kasvua. Sen seurauksena esim. Sumotracker-, Torrent.to- ja Torrentbox-trakkerit voisivat jumiutua kokonaan.
Tribler-tutkijaryhmälle tämä ongelmakohta selvisi, kun he tutkivat eri torrent-trakkereiden suosiota. TPB:n osuus kaikesta torrent-trakkereille kohdistuvasta liikenteestä oli yli 50 prosenttia, ja seuraavaksi suosituin Sumotracker saa itselleen vain muutaman prosentin kokonaisliikenteestä. Triblerin otanta kattoi 283 032 torrenttia, joita jakoi vuoden aikana noin 52,6 miljoonaa torrent-ohjelmaa.
Torrent-käyttäjien epäonneksi asiaan ei ole olemassa mitään tehokasta ja nopeaa korjauskeinoa. Ongelmaa helpottaa hieman useissa torrent-ohjelmista löytyvä DHT-ominaisuus, jonka avulla torrent-ohjelmat osaavat etsiä muita jakajia ilman torrent-trakkereiden apua. Tribler-tutkijaryhmän Johan Pouwelsen mukaan DHT ei kuitenkaan pelasta tilannetta, koska monien torrent-ohjelmien DHT-tuki on huonosti toteutettu, jonka lisäksi DHT löytää jakajia huomattavasti torrent-trakkereita hitaammin. Näiden ongelmien lisäksi Pouwelsen sanoo DHT:n olevan huonosti suunniteltu, jonka takia DHT on altis erilaisille palvelunestohyökkäyksille, eikä se ole täten hyvä korvaaja torrent-palvelimille.
Yksi ratkaisu ongelmaan olisi muiden torrent-trakkeireiden suosiminen TPB:n sijaan, jolloin torrent-liikenne ei olisi enää niin riippuvainen TPB:n toiminnasta. Monet ihmiset luottavat kuitenkin TPB:n toimintavarmuuteen, jonka johdosta TPB:n suosio tuskin laskee radikaalista aivan lähiaikoina. Täten TPB pysynee jatkossakin kriittisenä torrent-solmukohtana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.