Amazon esitteli e-kirjalukija Kindle 2:n

Kaarlo Räihä
9. helmikuuta, 2009 23:57

E-kirjojen lataaminen on laajakaistayhteyksien aikakaudella todella helppoa, mutta sähköisten kirjojen lukeminen esim. tietokoneen näytöltä ei ole kaikkien mielestä kovin mukavaa. Kirjojen verkkomyynnillä toimintansa aloittanut Amazon-verkkokauppa toi e-kirjoista pitävien ihmisen iloksi vuonna 2007 myyntiin Kindle-nimellä kulkevan lukulaitteen, joka helpotti e-kirjojen lukemista huomattavasti.
Ensimmäiset Kindlet myytiin nopeasti loppuun, jonka jälkeen laitteet ovat käyneet erinomaisesti kaupaksi. Kindlessä oli kuitenkin parantamisen varaa tietyillä osa-alueille, ja odotukset uuden Kindlen tuomien parannusten osalta olivat korkealla, kun huhut uudesta Kindlestä alkoivat liikkua netissä viime vuonna.
Tänään Amazon julkaisi lopulta uuden Kindle 2:n, mutta ainakin monet kriitikot ovat pettyneet Kindle 2:n tuomiin uudistuksiin ja erityisesti laitteen korkeaan hintaan.
Kindle 2 sisältää kuuden tuuman harmaasävynäytön (16 eri sävyä), jonka resoluutio on 800x600. Painoa laitteella on 290 grammaa ja sen fyysiset mitat ovat 20,3x13,5x0,9 cm.
Alkuperäiseen Kindleen verrattuna Kindle 2:n paksuus on saatu puolitettua, jonka lisäksi käytössä olevien harmaasävyjen määrä on nelinkertaistunut. Muita parannuksia ovat tallennustilan kasvaminen (256 megatavua -> 2 gigatavua), 25 prosenttia parantunut akun kesto (laitteelle luvataan kahden viikon verran lukuaikaa yhdellä latauksella, jos langatonta latausominaisuutta ei käytetä) sekä nopeutunut sivujen vaihto.
Muita uudistuksia ovat vakio-ominaisuudeksi muuttunut sanakirja ja äänikirjaominaisuus, joka osaa lukea kirjat ääneen sisäänrakennetun kaiuttimen tai kuulokeulostulon kautta.
E-kirjoja Amazonin verkkokaupan valikoimista löytyy noin 230 000 kappaletta. E-kirjojen hintahaitari vaihtelee ilmaisista teoksista useita kymmeniä dollareita maksaviin tuotoksiin. Keskimäärin kirjalle tulee hintaa noin kymmenen dollaria. Kirjojen lisäksi tarjolla on myös monia Yhdysvalloissa julkaistavia sanoma- ja aikakauslehtiä, joiden tilaaminen maksaa sanomalehtien osalta 6-15 dollaria kuukaudessa ja aikakauslehtien osalta 1,25-3,49 dollaria kuukaudessa.
E-kirjojen ja sähköisten sanomalehtien lisäksi laitteeseen voi siirtää tiettyjen webbisivujen sisältöä ja seurata esim. monia blogien kirjoituksia (blogien hintahaitari vaihtelee ilmaisen ja kahden dollarin välimaastossa). Laitteella onnistuu myös Word- ja PDF-dokumenttien katselu tietyin rajoituksin.
Kirjoja ja muuta materiaalia voi siirtää Kindleen joko tietokoneelta USB-liitännän kautta tai vaihtoehtoisesti käyttämällä laitteen omaa langatonta verkko-ominaisuutta, joka lataa sisältöä laitteeseen Sprint-operaattorin 3G-verkon kautta. Verkko-ominaisuuden käyttäminen on kuluttajille täysin ilmaista.
Myyntiin Kindle 2 tulee tämän kuun 24. päivä ja hintaa laitteella on 359 dollaria eli noin 275 euroa, joka on sama hinta kuin alkuperäisellä Kindlellä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.