Laajakaistavero ja lataajien henkilötietojen luovutus suunnitteilla Britanniaan

Kaarlo Räihä
30. tammikuuta, 2009 11:15

Tämän viikon maanantaina kerroimme huhuista, joiden mukaan viestintäministeri lordi Carter olisi ehdottamassa maahan laajakaistaveroa, joka korvaisi luvattoman lataamisen tuottamat tulonmenetykset elokuva- ja musiikkiteollisuudelle.
Nyt nämä huhut ovat osoittautuneet osittain todeksi, kun Carterin ehdotus laajakaistaverosta pääsi mukaan Britannian omaan tietoyhteiskuntaohjelmaan. Carter ehdottaa veron suuruudeksi vuosittain 20 puntaa eli noin 22 euroa. Veron avulla on tarkoitus pyörittää järjestöä, jonka tavoitteena on parantaa kommunikaatiota internet-operaattoreiden ja mediateollisuuden välillä.
Tähän kommunikointiin kuuluu myös luvatonta lataamista harrastavien kuluttajien henkilötietojen välittäminen eteenpäin, jos tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit saavat oikeuslaitokselta tähän luvan. Käytännössä toiminta vastannee esim. Suomessa jo käytössä olevaa menetelmää, jossa tekijänoikeusjärjestöt voivat saada oikeuden suostumuksella haltuunsa tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta jakavien ihmisten henkilötietoja näiden internet-operaattoreilta.
Operaattorien tekemä varoitusviestien uudelleenohjaus näyttää myös tulevan pakolliseksi aiempien huhujen mukaisesti.
Muita ohjelman tietoyhteiskuntaan tuomia muutoksia ovat mm. laajakaistan muuttaminen perusoikeudeksi vuoteen 2012 mennessä. Täten jokaisen Britanniassa asuvan kuluttajan pitäisi olla ainakin 2 Mbps laajakaistayhteyden ulottuvilla vuonna 2012.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.