M-Labin nettitesti kertoo BitTorrentia jarruttavat operaattorit

Kaarlo Räihä
29. tammikuuta, 2009 12:48

P2P-liikenteen jarruttaminen kuuluu monen internet-operaattorin arkisiin toimenpiteisiin, mutta kaikki internet-operaattorit eivät kerro tätä suoraan asiakkailleen. Tämän vuoksi kuluttajien ulottuville on tuotu useita työkaluja, joiden avulla voidaan selvittää P2P-liikenteen mahdollinen jarruttaminen.
Nyt tällaista työkalua tarjoaa myös Measurement Lab -sivusto (M-Lab), jossa BitTorrent-liikenteen mahdollisen jarruttamisen lisäksi voi selvittää myös oman internet-yhteyden tiedonsiirtonopeuden ja mahdolliset viimeisen mailin ongelmat tiedonsiirrossa. Tulevaisuudessa tarjolle on luvassa työkaluja, joiden avulla voidaan selvittää operaattorin mahdolliset liikenteen priorisointiin liittyvät asetukset.
M-Lab-palvelun kehityksestä vastaavat Google, New America Foundation's Open Technology -instituutti, PlanetLab-konsortio ja joukko akateemisia tutkijoita. M-Labin on tarkoitus tarjota tutkijoille avoin alusta, jonka avulla he voivat tutkia internet-liikenteen sujuvuutta. Erityisesti Googlen tarjoama palvelinkapasiteetti helpottaa monien tutkijoiden arkea, kun mittauksia voi keskittää helpommin tietyille maantieteellisille alueille.
Suuren mediahuomion johdosta osa M-Labin tarjoamista palveluista kärsii tällä hetkellä ylikuormitusongelmista, joten esim. BitTorrent-liikenteen mahdollisen jarruttamisen selvittävä Glasnost-testi ei valitettavasti onnistunut uutisen kirjoitushetkellä.
M-Labin tapaisille palveluille näyttääkin siis olevan runsaasti kysyntää, koska monet internet-operaattorit eivät halua paljastaa omia internet-liikenteen säännöstelykeinoja. M-Labin yhtenä tavoitteena onkin auttaa kuluttajia selvittämään heidän internet-yhteytensä todelliset rajoitukset. M-Labin toivottaan myös edistävän avoimen internetin kehitystä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.