Irlantilainen operaattori katkoo yhteydet luvattomilta lataajilta

Kaarlo Räihä
29. tammikuuta, 2009 13:40

Internet-yhteyden katkaiseminen tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta lataavilta kuluttajilta on herättänyt runsaasti keskustelua eri maissa mm. lainsäädännöllisten ongelmien takia. Irlannissa asiaan on tullut kuitenkin yllättävä käänne, kun maan suurin internet-operaattori ilmoitti aloittansa vapaaehtoisesti yhteyksien sulkemisen ns. kolmen hudin periaatteella.
Eircom haastettiin viime vuonna oikeuteen suurten levy-yhtiöiden toimesta, koska operaattori ei estänyt millään tavalla sen asiakkaiden harrastamaa luvatonta lataamista. Levy-yhtiöiden mukaan Irlannissa luvatonta lataamista harrastavat ihmiset aiheuttavat levy-yhtiöille vuosittain noin 13,8 miljoonan euron tulonmenetykset. Eircomin hallussa on noin 40 prosenttia maan laajakaistaliittymistä, jonka perusteella levy-yhtiöt sanoivat menettävänsä vuosittain 4-5 miljoonaa euroa, kun Eircom ei estä luvatonta lataamista.
Asiaa ei kuitenkaan käsitelty edes loppuun asti oikeudessa, vaan Eircom teki levy-yhtiöiden kanssa sopimuksen ennen oikeuden päätöstä, jonka myötä Eircom aloittaa vapaaehtoisesti ohjelman, jossa luvatonta lataamista harrastavat kuluttajat saavat varoituksia toimistaan. Kolmannen varoituksen kohdalla Eircom sulkee kyseisen kuluttajan internet-yhteyden. Sopimuksen myötä tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit toimittavat Eircomille luvattomien lataajien IP-osoitteita sekä luvattomien latausten ajankohdan, joiden avulla Eircom sitten selvittää internet-liittymän omistajan ja lähettää varoituksen.
Kuluttajien etuja puolustava Electronic Frontier Foundation (EFF) pitää Eircomin ja levy-yhtiöiden välistä sopimusta huolestuttavana, koska nykyisen tiedon valossa kuluttaja ei voi puolustaa omaa syyttömyyttään, vaan pelkät mediajättien ja tekijänoikeusjärjestöjen syytökset riittävät internet-yhteyden sulkemiseen.
Eircomin päätös tuli monelle täytenä yllätyksenä, sillä Eircom ei ole aikaisemmin suostunut suodatustekniikoiden käyttöönottamiseen ja viime vuonna Eircomin asianajaja sanoi, ettei yrityksellä ei ole mitään velvoitetta asiakkaidensa valvomiseen.
Levy-yhtiö EMI:n toimintaa Irlannissa johtava Willie Kavanagh oli tyytyväinen Eircomin päätökseen ja hän odottaa muiden Irlannissa toimivien internet-operaattoreiden seuraavan Eircomin esimerkkiä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.