10 miljoonaa EU-kansalaista vaarantaa kuulonsa

Lauri Jämsä
28. tammikuuta, 2009 8:20

Kannettavia musiikkisoittimia on syytetty usein kuulolle vaarallisiksi, koska ne mahdollistavat jatkuvan kovaäänisen musiikin kuuntelun korvakuulokkeilla. Oikeusjuttujakin asian saralta on nähty, sillä esimerkiksi Apple sai haasteen soittimiensa liian kovasta äänenpaineesta jo kolme vuotta sitten.
Euroopan unionin kuluttajansuoja-asioista vastaava komissaari Meglena Kuneva kertoo riskiryhmään kuuluvan jopa 10 miljoonaa EU-kansalaista -- ja kyllä, nyt puhutaan ainoastaan EU-maista. Asiasta uutisoi muun muassa PC World.
Ongelma ei ole uusi, mutta esimerkiksi viime vuonna uutisoimamme tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret ovat asian suhteen vaarallisen välinpitämättömiä.
Kannettavien musiikkilaitteiden aiheuttama terveysriski on kasvanut viime aikoina merkittävästi, sillä EU-maissa niitä on myyty viimeisen neljän vuoden aikana lähes 250 miljoonaa kappaletta.
"Riski on todellinen, mikäli kovaäänistä musiikkia kuunnellaan yli tunti päivässä viiden vuoden ajan", Meglena Kuneva arvioi.
Komissaarin mukaan tutkimus on osoittanut, että EU:n asukkaista jopa 100 miljoonaa kuuntelee musiikkia korvakuulokkeilla päivittäin. Heistä noin 5-10 prosenttia käyttää suurta äänenvoimakkuutta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.