TVkaistan kiusaaminen jatkuu

Kaarlo Räihä
22. tammikuuta, 2009 12:48

Toimintansa aikana ulkopuolisesta häirinnästä kärsinyt TVkaista on jälleen ongelmissa, kun tekijänoikeusjärjestöt ja TV-toimijat ilmoittivat vaativansa TVkaista-palvelun lopettamista.
Tekijänoikeusjärjestöjen ja TV-toimijoiden mukaan internetin kautta TV-ohjelmien katsomisen mahdollistava TVkaista harjoittaa laitonta televisio-ohjelmien uudelleenlähetystä. Uudelleenlähetykseksi katsotaan TVkaistan toiminta, jossa palvelu nauhoittaa kaikkien ilmaisten TV-kanavien ohjelmat automaattisesti, ja mahdollistaa niiden katselun useilla eri laite- ja ohjelmistoalustoilla. Asiakkaiden ei siis tarvitse itse valita nauhoitettavia ohjelmia, vaan he voivat valita katsottavan ohjelman suoraan viimeisen kahden viikon ohjelmatarjonnasta.
"Huomenna torstaina meiltä lähtee yhteinen kirje TVkaistalle. Siinä vaadimme sitä lopettamaan laittoman toimintansa" kertoi MTV Oy:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara eilen ITviikolle. "Ne ottavat fyrkat meidän ohjelmista. Me emme voi sallia sitä. Olemme valmiita menemään vaikka oikeuteen oikeuksiemme puolesta" lisäsi Karhuvaara.
TVkaista ei ole vielä kommentoinut tekijänoikeusjärjestöjen ja TV-toimijoiden vaatimusta, mutta luultavasti yritys ei tule hylkäämään tuhansia maksavia asiakkaita pelkän painostuksen perusteella, joten odotettavissa lienee oikeustaistelu, jossa selvitellään TVkaistan toiminnan laillisuutta.
Saunalahden tuotejohtaja Panu Lehti kertoi ITviikolle ymmärtävänsä ristiriidan ulkomaille tapahtuvien lähetysten osalta. TVkaistan avulla kotimaassa lähetettäviä ohjelmia voi nimittäin katsella myös ulkomailla, mutta TV-toimijoiden sopimukset kattavat ainoastaan Suomessa tapahtuvat lähetykset. Lehti ei kuitenkaan näe ongelmia Suomessa tapahtuvan nettijakelun osalta, koska kuluttajat voivat tarvittaessa rakentaa itse TVkaistan kaltaisen palvelun. "Kuka tahansa voi ostaa Linux-palvelimen ja ladata siihen netistä ilmaisen ohjelmiston, jolla kaikki ohjelmat tallennetaan. Tallennustilakaan ei paljoa maksa. Tallennetut ohjelmat voi sitten ohjata verkon kautta itselleen minne vain. Tässä ei ole mitään laitonta. Miten tämä muuttuu laittomaksi, jos joku tekee sen palveluna?" kommentoi Lehti ITviikolle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.