Ruotsin poliisi voi tulevaisuudessa jahdata tiedostonjakelijoita?

Kaarlo Räihä
21. tammikuuta, 2009 13:09

Tekijänoikeudella suojattua materiaalia internetin kautta luvatta jakelevat ruotsalaiset ovat olleet pitkään vaikeita tutkintakohteita paikalliselle poliisille, koska esim. kotietsintäluvan saaminen edellyttää Ruotsissa sitä, että epäillystä rikoksesta voi saada ainakin kahden vuoden vankeustuomion.
Täten luvattomien latausten ja tiedostonjakeluiden osoittaminen on ollut poliisille käytännössä mahdotonta, koska poliisi ei ole päässyt käsiksi epäiltyjen tietokoneisiin. Asiaan yritetään kuitenkin saada nyt muutos, kun poliisi on ehdottamassa Ruotsin oikeusministeri Beatrice Askille, että internetin kautta tapahtuvien rikosten kohdalla tutkintaoikeuksia voitaisiin laajentaa, jos oikeus antaa tähän luvan.
Ehdotus on tarkoitus jättää oikeusministeriölle tämän viikon perjantaina, jolloin selviää myös oikeusministeriön kanta ehdotukseen. Jos ehdotus muuttuu myöhemmin laiksi, voi pelkän sakkotuomion tuova latausrikos johtaa kotietsintään, jos oikeuslaitos pitää tätä tarpeellisena jutun tutkinnan kannalta.
Kotietsintöjen ohella poliisi voisi saada epäiltyjen teletietoja, joiden avulla tutkinta voisi helpottua tietyissä tilanteissa. Kansalaisten oikeusturvan kannalta tällaiset muutokset voisivat kuitenkin olla vahingollisia, joten oikeusministeriö pohtinee poliisin pyytämiä muutoksia pidemmän aikaa. Nykyisten tietojen valossa lopullinen muutoslista poliisien uusista tutkintaoikeuksista menee lakiesittelyyn Ruotsissa lokakuun ensimmäinen päivä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.