Lindén: Vuosi 2010 ei tuo teräväpiirtoa maanpäälliseen televisioverkkoon

Kaarlo Räihä
21. tammikuuta, 2009 20:56

Antenniverkon kautta digi-TV-lähetyksiä katsovat suomalaiset voivat joutua odottamaan teräväpiirtolähetyksiä vielä vuoteen 2016 asti. Asia selvisi tänään, kun viestintäministeri Suvi Lindén kertoi vuonna 2010 vapautuvien taajuuksien menevän käyttöön tavallisille digikanaville ja mahdollisesti mobiilitelevisiota varten, jos joku haluaa hakea toimilupaa kyseisiä lähetyksiä varten.
Lindén kertoi Taloussanomille, että nykyiset digilähetykset on saatava kuntoon kaikkialla ennen kuin antenniverkon kautta tapahtuvia teräväpiirtolähetyksiä voidaan miettiä. "Olemme luvanneet, että digitaalinen kuva tulee kunnolla kaikkiin suomalaiskoteihin, ja se on huolehdittava ensin loppuun", "Esimerkiksi liikkuva urheilukuva vaatii enemmän taajuutta kuin seisova kuva, eikä nykyinen kapasiteetti tahdo siihen vielä ihan riittää. Katsotaan, josko siihen saataisiin taajuuksia" kommentoi Lindén.
Kaupallisten TV-toimijoiden toimiluvat olivat alkuperäisen suunnitelman mukaan katkolla ensi vuonna, mutta nyt näyttää siltä, että toimilupia jatketaan kaikkien toimijoiden kohdalla automaattisesti vuoteen 2016 asti.
Suomalaisen TV-tarjonnan valikoima ei kuitenkaan juutu täysin paikoilleen, koska jakoon on tulossa myös uusia toimilupia. Nykyisellään vapaata tilaa on E-kanavanipussa, jonka lisäksi ensi vuonna käynnistyvä F-kanavanippu mahdollistaa toiminnan sekä tavallisten digilähetysten että mobiili-TV:n kanssa. "Mahdollisuus hakea toimilupia vapaana olevasta E-kanavanipusta tai uudesta F-kanavanipusta avaa mahdollisuuksia uusillekin toimijoille tulla markkinoille. Myös mobiilitelevisio voisi tulla kysymykseen. Uskon, että jakeluvaihtoehtojen ja tarjonnan lisääminen on omiaan uudistamaan suomalaisia televisiomarkkinoita ja vahvistamaan suomalaista sisältötuotantoa" kertoi Lindén ITviikolle.
Keskustelu antenniverkon teräväpiirtolähetyksistä ei kuitenkaan pysähdy tähän, vaan viestintävirasto selvittää parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja teräväpiirtolähetysten osalta. Selvitys valmistuu tämän hetkisten tietojen mukaan tänä keväänä, jonka jälkeen vaihtoehdoista keskustellaan alan toimijoiden kanssa.
Lindén ei kuitenkaan halua hoppuilla antenniverkon teräväpiirtolähetysten kanssa, koska antenniverkon teräväpiirtolähetysten standardointi Euroopassa on vielä kesken. Tämän lisäksi potentiaalinen asiakasryhmä on vielä Lindénin mukaan pieni. "HD-tekniikkaa on paljon markkinoilla. Mutta kun puhutaan TV-lähetyksistä, vierähtää jokin hetki, ennen kuin oikea tekniikka on käytössä. Nyt kun standardointikysymyskin on auki Euroopan tasolla, ei ole kiirettä", "Veikkaisin myös, että HD-lähetysten harrastajajoukko on myös vähäinen. Näin myös markkinat ja mainosmarkat ovat sillä puolella vielä vähäisiä" perusteli Lindén Taloussanomille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.