Tuomarin mukaan luvaton lataus ei tarkoita menetettyä myyntiä

Kaarlo Räihä
20. tammikuuta, 2009 15:37

Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton jakelu on Yhdysvalloissa rikollista toimintaa, josta voi saada vankeusrangaistuksen lisäksi suuren laskun tekijänoikeuskorvausten muodossa.
Monet mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt ovat aiemmin arvioineet näitä korvaussummia olettamalla, että jokainen luvattoman jakelun takia tapahtunut lataus tarkoittaa automaattisesti yhtä menetettyä myyntiä. Nyt Yhdysvalloissa on kuitenkin saatu toisenlainen näkemys tähän asiaan, kun tuomari James P. Jones totesi, etteivät luvattomat lataukset automaattisesti tarkoita menetettyjä myyntejä, joten tuloja luvattomien latauksien takia menettävät yritykset eivät voi enää vaatia korvauksia 1:1-laskentavan mukaan.
Jonesin mukaan musiikkia ja elokuvia luvatta lataavat ihmiset eivät välttämättä ostaisi kyseistä teosta lainkaan. Täten kaikki lataukset eivät automaattisesti tarkoita menetettyjä tuloja, koska ihmiset eivät olisi maksaneet kyseisestä teoksesta muutenkaan rahaa sen tekijöille.
Jonesin antama päätös liittyy EliteTorrentsin ylläpitäjänä toimineen Daniel Doven oikeudenkäyntiin. Ääniteteollisuuden etuja puolustava RIAA (Recording Industry Association of America) ja viihdejätti Lionsgate Entertainment yrittivät hakea tekijänoikeuskorvauksia Dovelta käyttäen edellä mainittua laskentatapaa menetettyjen myyntien arvioimisessa.
RIAA:n korvausvaatimus oli noin 125 000 dollaria eli noin 97 000 euroa, tai 47 000 dollaria eli noin 36 000 euroa, jos Dove suostuisi mukaan RIAA:n piratisminvastaiseen kampanjaan. Lionsgaten laskuissa loppusummaksi tuli puolestaan 880 000 dollaria eli noin 680 000 euroa.
Tuomari Jonesin päätös ei auta kuitenkaan kovinkaan monia henkilöitä, sillä päätös koskee ainoastaan rikosoikeudellisia korvauksia. Suurin osa tekijänoikeusjärjestöjen ja luvattomien jakelijoiden tai lataajien välisistä oikeusjutuista käydään Yhdysvalloissa siviilioikeuden puolella, jossa korvauksien hakuperusteet ovat erilaiset rikosoikeuden vastaaviin perusteisiin verrattuna.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.